Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Boeken voor het einde van de wereld: Preppers en J.Slauerhoff

Woensdag 19 december 2012

Het einde van de wereld nadert. Dat is bekend. Wanneer is nog een raadsel. Hoe het gaat gebeuren, ook; en hoelang het proces duurt is eveneens lastig te voorspellen.

Deel 4. Welke boeken komen er op de stapel als het licht uit gaat? Als de laatste kaarsen opgebrand gaan worden, als Preppers met wapens hun voedselvoorraad verdedigen en jij in je luie stoel het einde slechts wilt zien naderen met een boek in de hand? Kortom: wat schaffen we nog snel aan of halen we vast uit de kast?

Al een paar dagen elke dag op Dagtaak een nieuw boek op stapel. Dikke pillen, serieus, literair verantwoord, maar is dat wat we willen als de nood hoog is? Of willen we dan verstrooiing, erotiek, een spannende plot of zelfs 50 tinten grijs, donkerder of vrij? Of toch...toch de vuistdikke bundel poëzie.

Steeds leg ik het weg, pak het weer, en dan opnieuw. Niet alles snap ik of vind ik mooi, maar ik koester de pareltjes. En dat zijn er genoeg. Toch poëzie? Toch gedichten? Ik heb nog twee dagen om de stapel aan te vullen. De homerische werken uit de Nederlandse literatuur kunnen altijd nog. Ik wil niet sterven zonder Slauerhoff. De keus is gemaakt. Zijn verzamelde gedichten in de uitgave van Nijgh en van Ditmar ligt klaar.

Voor wie hem niet kent: Slauerhoff was alles wat niet handig combineerde. Een scheepsarts en zelf chronisch ziek. Een wereldreiziger met eeuwige heimwee. Kwam hij thuis, dan wilde hij weer weg. Een doler die alleen zijn thuis vond in zijn poëzie zoals hij verwoordt in Woninglooze:

Alleen in mijn gedichten kan ik wonen,
Nooit vond ik ergens anders onderdak:
Voor eigen haard gevoelde ik nooit een zwak,
Een tent werd door den stormwind meegenomen.


Voortdurend op zoek naar zijn geliefde. In alle windhoeken ziet hij haar, maar is ze het uiteindelijk toch niet. En als hij haar vindt dan dicht hij het prachtige, ingetogen Woorden in de Nacht.

Voel je hoe ik naar je toe kom?
Je bent naakt in de nacht.


Wacht, ik doe eerst een doek om.
Nog niet, nog niet.


en dan..regels later:

O, laat het doorgaan,
Totdat we doodgaan.
Alles wat hierna komt
Is niets dan Dood, vermomd
In schijn van leven.

Daarna past zwijgen. Slauerhoff gaat mee in het zeemansgraf.
Gisteren op de stapel: Reve en (stiekem) Bryson.
Eergisteren: De Dikke van Dam
Daarvoor: Elsschot

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Alizee schreef op Donderdag 20 december:
Ja, intrigerend, Slauerhoff... Bij mij gaat eigenlijk alleen poëzie mee als de wereld vergaat, daar zit álles in wat je nodig hebt en wat kan troosten. Zeker mee gaan de verzamelde gedichten van Gerrit Achterberg en natuurlijk hét meesterwerk van de 20e eeuw:De ontdekking van de hemel van Mulisch..

Gerrit Riezebos schreef op Donderdag 20 december:
Mijn favoriet: Het Einde Maar nu ik gevaren heb En lag op de oceaan allen, Waar nog Da Cunha en Sint Heleen Kan boren door de kimmen heen, Voel ik het trekken als een eb Naar 't verre, bruine land. Nu weet ik, nergens vind ik vree, Op aarde niet en niet op zee, Pas aan de laatste smalle ree Van hout in zand.

Gavi Mensch schreef op Woensdag 19 december:
Ik heb al een jaar een stapel,verzamelde ongelezen boeken; als de wereld vergaat heb ik eindelijk tijd! Slauerhof lag er niet op. Ik zal er aan denken dat ik die nog opscharrel. 2013 wordt het jaar van de wijsheid en de schaterlach! Fraai blogschrijfsel!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 plus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2