Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Zorgverzekering DSW, de bittere pil en de GGZ

Woensdag 26 september 2012

DSW, de bittere pil en de GGZ

Verzekeraars zijn boeven. Dat weten we allemaal. In het vriendelijkste geval zijn het boefjes. Als de angst regeert zijn de verzekeraars de winnaars. Hoe banger we zijn, hoe meer we ons indekken.
DSW toonde zich gisteren het transparante boefje.

Verzekeren is rekenen. De klant krijgt (een deel van) de schade uitgekeerd, en we betalen als premie het risico op die schade. Het risico is een rekensom op basis van de kans op de schade. Zo simpel kan het maar zijn.

Nu kunnen we ons gelukkig niets voorstellen bij welke kans we lopen op een aanzienlijke schade. Andersom hebben we ook geen flauw idee van de hoogte van de schade. In het geval van medicijnen: wat kosten die pillen, spuiten, poeders, druppels, zalfjes en uurloon van de chirurg of psychiater nu eenmaal?

We verzekeren ons dus blind en laten ons voorrekenen op basis van cijfers waar we geen flauw benul van hebben. We weten alleen dat wanneer het mis gaat, we beter verzekerd kunnen zijn.

DSW, het Schiermonnikoog of Rozendaal, onder de zorgverzekeraars (altijd het eerst met de premie) kopt vandaag: We maken dit jaar veel te veel winst. Op basis van de prognose voor volgend jaar zien ze hetzelfde gebeuren. Reden: medicijnen worden goedkoper omdat patenten aflopen. Dat scheelt miljoenen, volgend jaar zelfs 180 miljoen, aldus de directeur van DSW.

Dus: geen premieverhoging!

Ondertussen in de GGZ:

Dat is mooi en goed nieuws en werpt de onheilstijdingen van minister Schippers in een ander licht. Ondertussen wordt er in de zorg flink gesnoeid, komen hele afdelingen van psychiatrische ziekenhuizen leeg te staan omdat er door de hoge verplichte eigen bijdrages minder instroom is. Gelooft u dit niet? Ga eens een gesprek aan met een medewerker in de GGZ en u zult uw oren niet geloven van wat er gaande is.

Verzekeren is een vergoeding innen op basis van de de schade maal de kans op schade. Zowel de hoogte van de schade als de kans daarop is niet te berekenen. Zolang er vele miljoenen winst wordt gemaakt, betaalt de 'klant' te veel. Het enige dat we zeker weten is dat de maatschappelijke schade door onfatsoenlijke hoge eigen bijdrages enorm is. Patiënten die de zorg nodig hebben haken af. in grote getale. Zou me niets verbazen als daardoor de druk op de zorg zover verlaagd gaat worden dat de winsten volgend jaar weer zullen stijgen.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 plus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2