Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Het Chagrijn van Nederland, Herman Pleij en de Volkskrant

Zondag 23 september 2012

Herman Pleij heeft gesproken en het zelfs verwoord: Nederland is een chagrijnig land; we zijn pessimisten, het kan ons niet goed genoeg gaan of we zien wel in dat het toch allemaal ellende is. Het is ingebakken in onze mentaliteit. Ondanks de pogingen van de politiek, de pers of de publieke omroep om toch maar te doen of het leven feest is. Wij, Laaglanders, kijken daar doorheen: het is een en al ellende wat de klok slaat en we houden er nog van ook.

Herman heeft een boekje geschreven over de kleine mentaliteitsgeschiedenis van Nederland. Het moet een feest voor hem zijn geweest dit te schrijven. Hoe chagrijniger de pen, hoe leuker we het vinden. Een gesprek met hem zou te vinden zijn in De Volkskrant bijlage: VONK. Althans zo belooft een aankondiging op de VK online.

De krant op de zaterdag is dik en belooft veel. Waar vroeger, toen alles beter was, naar artikelen verwezen werd door een paginanummer aan te geven, wordt nu verwezen naar katernen, al dan niet bezorgd door de trouwe krantenjongen. Ten Eerste, Vonk, Magazine, Weekeinde, Service, Sport etcetera. Waren het maar katernen! Dan zou je rustig de krant kunnen ontvouwen en de gewilde pagina openslaan. Maar zo werkt het Nieuwe Denken van de Volkskrant niet. Elke pagina van de veel te dikke krant is een katern geworden. Voor het gemak hebben ze de katernen samengevoegd tot diverse sub-katernen met als resultaat dat je niks meer kunt vinden tenzij je de moeite neemt om de hele krant door te bladeren met als risico dat je dan toch nog over de juiste bladzijde heenkijkt.

Om de Volkskrantlezer helemaal op de kast te krijgen staat er soms wel en soms niet een inhoudsopgave of een leeswijzer bij:

"V Weekeinde: vier katernen met media (en thuisvermaak), wetenschap, boeken en reizen"

Het kan niet anders of dat "Thuisvermaak" slaat op het eeuwig zoeken naar artikelen. Thuisvermaak in de ogen van de post-modernistische Volkskrantmakers is pesterij, is zelfkastijding, is masochisme en sadisme ineen. Vierhonderdentachtig bladzijden vol serieus nieuws en je kunt er geen een vinden.

Voor de derde maal deze ochtend heb ik, op milde toon, mevrouw Dagtaak gesommeerd mij VONK te overhandigen. Evenzovele malen liet zij me weten dat katern niet te hebben en niet te kennen. Onder haar kussen de cryptogram-pagina en de boekenbijlage, die krijg ik pas na Buitenhof.

Zonder het volledige stuk van Herman Pleij te kunnen lezen, (staat het echt wel in de VK????), ben ik het met hem eens: we zijn niet alleen chagrijnig, maar de media doet er alles aan dit in stand te houden en zelfs te verergeren.

Thuisvermaak. De Volkskrant: bedankt!

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 minus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2