Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Arnhem, Haren 2 en het buurtgevoel

Zaterdag 29 september 2012

Als je de actualiteit een paar dagen niet volgt, is er ineens geen actualiteit meer. Deze week ben ik drie keer in slaap gevallen tijdens Pauw en Witteman en even zo vaak heb ik De Wereld Draait Door gemist. Allebei gedurende de laatste dagen. De ochtendkrant helpt niet, die schrijft over zaken die je moet weten en die er toe doen. Dat is geen actualiteit, dat is nieuws. Heel iets anders.
Ik ben dus niet meer op de hoogte. Het enige dat ik zou kunnen doen is de programma's terugkijken, maar daar gun ik me tijd niet voor. Voordat je het weet word je tijdens het kijken door de actualiteit ingehaald. Zonde.

Gelukkig wordt de actualiteit soms ververst. Waardoor je toch mee kunt praten. Gisteravond was Haren 2 bijna aan de orde. Ik woon in Arnhem en werd al gewaarschuwd door buurtbewoners en de kinderen: Fietsen in de schuur! Antenne van de auto laten zakken! Spiegels naar binnenklappen. De vuilniscontainer achterom, tuinhek dicht, brievenbus van de standaard halen en vooral paraat blijven. Want het zou feest worden! Arnhem zou overspoeld worden door feestende jongeren die een herhaling van Haren wilden of die door een foute planning niet in Haren konden zijn en dat groots wilden inhalen.

Het buurtgevoel was groot. Eigenlijk ontbrak alleen de barbecue nog. De overbuurvrouw had wat treetjes bier ingeslagen. "Voor jullie mannen," zei ze "die zo hard aan het werk zijn!" Ze knuffelde ons bijna, en voor het eerst besefte ik, dat ik in een fijne buurt woon. Lieve mensen die zorg hebben voor elkaar. Om de noeste arbeid die wij verrichtten wat luister bij te zetten, had een buurjongen zijn speakers voor de open ramen gezet en draaide wat wij leuk vonden: "Roepen jullie maar! Ik heb ook nog wat uit de jaren zeventig en tachtig hoor!" Ik nam de overbuurvrouw bij de hand en samen maakten we wat pirouettes op het kruispunt. Mijn vrouw vond dat zo leuk dat ze een foto nam en het direct op Facebook zette. Dat sloeg aan! "Zoveel "likes"heb ik nog nooit gehad!" riep ze, terwijl de buurjongen het volume wat opschroefde. In een mum van tijd kwamen bewoners uit andere straten kijken hoe wij onszelf aan het beschermen waren tegen naderend onheil. Sommigen namen eigen drank mee, anderen wisten de treetjes van de overbuurvrouw te vinden. Het was een dolle boel.

Toen iets na tienen het "sein veilig" werd afgegeven door burgemeester Krikke van Arnhem en het duidelijk was dat de boel onder controle was (snelwegen afgesloten, station dicht, fietsende agenten die iedereen naar huis stuurden die geen geldige bestemming konden opgeven, mensen op weg naar hun avondwerk die tegengehouden werden) ging er een luid gejoel op. Hoera! We hebben het overwonnen! Samen staan we sterk! We hebben er nog even op geproost met zijn allen. Moe maar voldaan ben ik daarna naar huis gegaan en in een diepe slaap gevallen. Het was een heerlijke avond. Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 minus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2