Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Waarom geen Sportzomer met Mart Smeets over de verkiezingen

Zaterdag 18 augustus 2012

"Geert, laten we nog een keer naar jouw oefening kijken. De moeilijkheidsgraad was laag. Zeg maar een inkoppertje, hoe vond jij de zelf de waardering van de jury voor jouw optreden?" Of. "Jolande, hoe voelt dat nou. Zo rij je aan kop, en nu kost het je al moeite om het peloton te kunnen volgen. Dat moet toch heel vervelend aanvoelen?" Of. "Alexander, het is bekend dat jij tegenwicht nodig hebt om te kunnen presteren. Wat is volgens jou de overeenkomst met de Judo-sport?"

Gewone vragen. Interesse tonen. De persoon achter de politicus laten zien. We missen Mart Smeets, we missen de kroon op de avond. We missen de samenvatting van de dag op die heerlijke ontspannen wijze waardoor we de prestaties (goed of slecht) in een ander perspectief kunnen zien.

"Diederik, na de hink kwam de stap. Wat komt hierna? Weer een hink, of komt nu eindelijk eens de sprong?" Vragen over de voorbereiding, het lange reces, de sportiviteit van de verkiezingen en natuurlijk een quiz waarin Maurice de Hond verkleed als, Fifi in Den Haag, ons vragen stelt over de politiek.

Dit alles onder het motto: "Den Haag is dichterbij dan je denkt."

Tijdens het EK-voetbal, maar ook tijdens de Tour zaten er regelmatig politici bij TourduJour, Mart Smeets of bij VI. Ze werden daar geconfronteerd met "gewone" mensen, ze moesten meebabbelen aan tafel, geen voorgekauwde vragen en vooral zichzelf zijn. En, eerlijk is braaf, het was te pruimen. Zelfs Ronald Plasterk, een echte heer, begon plat Haags te praten tegen Van der Gijp en wist de lachers op de hand te krijgen. Door zijn ontspannenheid liet hij ook een groter achterdeel van zijn tong zien dan dat we regulier van hem gewend zijn.

Dit is geen pleidooi voor populisme, geen pleidooi voor lol en pret in de politiek, maar wel een pleidooi voor openheid, transparantie en oprechtheid. Geen Kunduz truucjes die achteraf op los zand zijn gebaseerd en waar politici zich in verhullende termen uit weten te redden. Geen prietpraat over Brussel en de EU maar een prachtig filmpje waarin onze internationale verbondenheid wordt getoond. Geen achteroverleunende Pauw die al snel de aandacht verliest, maar een kwikfitte Mart die zich naar voren buigt en vraagt: "Meen je dat nu echt Mark? En, hoe voelt dat nou, dat in jouw laatste regeerperiode het laatste restje vertrouwen dat het volk nog in de politiek had, verloren is gegaan?"

Laat de sportzomer op herhaling gaan. Tot 12 september. Daarna zien we wel verder.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 maal 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2