Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

De Mosterd van Abraham, de navelstreng en Maria Hemelvaart

Woensdag 15 augustus 2012

De Mosterd van Abraham, de navelstreng en Maria Hemelvaart

Vier weken geen Dagtaak was een zware bevalling. Onvergelijkbaar natuurlijk met de bevalling exact vijftig jaar geleden waarbij de navelstreng zo stevig om de nek was gedraaid dat alleen, volgens de nonnen in het katholieke ziekenhuis, Maria redding kon bieden. Gelukkig was het Maria Hemelvaart. Dat scheelde; en het hielp. Ook weer volgens dezelfde nonnen.

Onvergelijkbaar, maar toch. De periode van vier weken voelde aan als vijftig jaar. Wachtend op waar ik eindelijk de mosterd zou kunnen vinden. Wachtend op de verlossing van de navelstreng die ik om mijn eigen nek had gedraaid om af te maken wat ik af wilde maken. Wachtend op de juiste woorden om de liefde, de passie en de pijn te ontdoen van de clichés.

Ondertussen

Ondertussen draaide de wereld door. Drongen de beelden zich op die anders in een Dagtaak beschreven zouden worden. De poëtische beelden van de vlucht van Epke en de voor de hand liggende woordspeling van de tragische vluchten uit Syrië van mensen die nu Zonder Land zijn; de onthulling dat snelwandelaars al tientallen jaren de boel bedriegen door niet met ten minste een been op de grond te staan; het zomerreces van onze politici die de boel de boel laten, vlak voor de verkiezingen, terwijl het land er toch niet al te florissant voor staat; de harde eis van Groen Links dat een volgend kabinet, om het land en de wereld te redden, kraanwater in plaats van mineraalwater schenkt; en natuurlijk de voortdurende overtuiging in onze maatschappij dat alleen gezonde mensen tellen. Was dat in de verzorging en psychiatrie al duidelijk, nu ook in het onderwijs: ziek of niet ziek, gij zult betalen voor de overschrijding van uw studietijd.

Abraham zou zich doodgeschaamd hebben

Waar zou Abraham in hemelsnaam de wijsheid in de vorm van mosterd gezocht hebben, mocht hij in deze tijd geleefd hebben? Of is het een romantische gedachte dat naarmate er meer mensen Abraham gezien hebben, automatisch de wereld er beter uit zou moeten gaan zien?

Voorlopig laat ik de mosterd mij smaken

Ik ga het op me af laten komen. De teksten die ik wilde schrijven zijn zo goed als klaar. De navelstreng is doorgeknipt. Bevrijd van ballast smaakt zowel de pijn als de liefde beter. De rest is mosterd na de maaltijd.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

nasla schreef op Zaterdag 18 augustus:
Elke mosterd komt bedrogen uit; ook die uit arnhem...

Wim Bouwman schreef op Woensdag 15 augustus:
Soms is mosterd wat scherp en zuur, maar meestal geeft het een extra's. Haal dus wat vaker mosterd in huis. Ton van harte gefeliciteerd

nasla schreef op Woensdag 15 augustus:
Geen woord over je geschrift...niet gelukt? Fijne verjaardag!

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2