Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.



Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Wereldomroep, Radiostilte, MacDonalds en de App

Zaterdag 12 mei 2012

In de la van het bureau heb ik er nog 4 liggen: wereldontvangers. Kleine radiootjes in prachtige nepleren etuitjes. Twee daarvan had ik al eerder weg kunnen gooien. Na de vakantie vergeten de batterijtjes eruit te halen. Doorgelekt. Kapot. Doen het niet meer.
De andere twee wachten op de volgende reis. Tevergeefs.

Vanaf vandaag kunnen alle wereldontvangers de prullenbak in. De wereldomroep is niet meer. Kapot gemaakt. De batterij is eruit gehaald. Op voorspraak van Martin Bosma van de PVV. Geen zeven weken radiostilte vanuit het Catshuis hebben dit ongedaan kunnen maken. Voorgoed radiostilte voor vakantiegangers, wereldreizigers, emigranten, expats, buitenlandse-sportevenementen-bezoekers, truckers en andere lieden over de grens die zonder directe toegang tot het internet het Nederlandse nieuws willen volgen.

"Ja, we blijven bestaan hoor," hoorde ik op Radio1, gewoon te ontvangen in de auto, zolang je niet verder dan 20 km over de landsgrens gaat:"onze programma's blijven gemaakt worden, je kunt het dan downloaden als een podcast als je even bij een tankstation of een MacDonalds bent waar gratis wifi aanwezig is, en dan later lekker afluisteren." Dat doet geen hond, daar kan je de wereldklok op gelijk zetten. Bespaar je de moeite, zou ik zeggen. Het overlijden van de Wereldomroep is al erg genoeg. Ga het leed nu niet proberen te verzachten met onzinoplossingen.

We komen er wel overheen. Het zal even duren. Er is een meneer gestorven. Een meneer met de status van een instituut. Ik gooi mijn ontvangers niet weg, ik bewaar ze en af en toe ga ik er naar kijken en denk ik terug aan de momenten in het buitenland waar ik vele uren kwijt was om de zender goed af te stemmen om wat te kunnen horen.

De vraag: "Schat heb je de batterijen bij je?" hoeft niet meer. De zaklamp heb ik als app op mijn telefoon, dus daar heb ik ze al niet meer voor nodig. En als ik radio wil luisteren ga ik naar de Mac en die is tegenwoordig in de hele wereld op de hoek van de straat. Zo is het.

Fijne vakantie!

Hieronder...de laatste geluiden. Nu al genoeg van? Met de muis naar het blauwe balkje, en daar kan het geluid worden uitgeschakeld.....







Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Martijn schreef op Zaterdag 19 mei:
Ik mis het blauwe balkje. Maar zelf de wereldomroep ter grave brengen is mooi!

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel Soerabaja



Na Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)




Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.



Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)



Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2