Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Eerlijk Helder Henk, koffie in Groningen: Dit smaakt niet naar meer

Maandag 7 mei 2012

Op de Grote Markt in Groningen loopt een man met een geel petje. Daarop de tekst: Eerlijk Helder Henk.

Hij deelt handgeschreven briefjes uit: "Wie wil er met me mee?" Met grote ogen, bijna smekend kijkt hij de passanten aan. "Het wordt echt leuk hoor, en ik trakteer." Hij krijgt weinig respons. Sommigen gooien het briefje direct weg, anderen steken het beleefd in de zak. Maar het blijft stil.

Tot er een grote donkere jongen naar de petdrager loopt. Beleefd schudt hij de hand, stelt zich voor en met een Limburgs accent: "Zeg eens eerlijk Henk, in helder Nederlands, waarom vernederde jij mij de vorige keer dat we elkaar zagen? Waarom bracht je mij voor miljoenen kijkers in verlegenheid? Waarom Henk?" De petdrager wordt bleker en bleker. Dit is campagne, dit is flyeren, dit is mouwen opstropen en canvassen. Dit is geen moment voor persoonlijke ontboezemingen en al zeker geen moment om schaamte te betuigen, als die er al was. "Ik ben Henk niet," hij kijkt aarzelend om zich heen, kan hij dit maken? "Ik ben Henk niet, ik lijk alleen maar op hem, ik ben zijn hulpje." De donkere jongen kijkt meewarend. Hoe ver kan iemand zakken?

"Ik heb een beter plan," zegt de jongen na even nagedacht te hebben, "jij mag met mij mee, ik trakteer, maar doe dan wel eerst dat rare petje af." Iets verderop is een rustig cafe, legt de jongen uit, het is een politiek cafe, en daar is het rustig. De laatste maanden komt er eigenlijk niemand meer. "Maar ze hebben er goede koffie en de TV staat zacht." Henk die geen Henk wil zijn, buigt zijn hoofd, gooit de tas met briefjes in een prullenbak en volgt de knaap.

"Ik ben altijd eerlijk geweest, Henk," zegt de jongen, terwijl hij loom roert in de koffie. "Een keer misschien niet, maar toen was ik in paniek en jong, erg jong. Ik kwam verward aan en had eerlijk gezegd geen flauw idee waar op de aardbol ik was beland. Het enige dat ik wist, was dat het koud was, ik honderden vragen moest beantwoorden, en moederziel alleen mezelf moest zien te redden. Ik moest het hebben van barmhartige samaritanen met een andere huidskleur, die namen hadden die ik niet uit kon spreken. Het enige dat ik herkende was een vlaggetje op het vliegveld van een biermerk dat we thuis ook kenden. Heerlijk en Helder, waren de eerste woorden Nederlands die ik leerde." Heerlijk en helder, ja, dat waren andere tijden. "Weet je, Henk, allemaal doen we wel eens iets waar we later spijt van krijgen. Wat ik geleerd heb in mijn jonge leven is om daarvoor uit te komen. Eerlijk en helder, er geen doekjes om winden. Als je een keer je geloofwaardigheid hebt verloren is het "donders moeilijk", zo zeg jij toch altijd? Donders?, is het donders moeilijk dus, om weer vertrouwen te winnen. Even een stapje terug doen, helpt dan. Jezelf overtuigen om met een bordje "Ik ben eerlijk" op je hoofd rond te gaan lopen, werkt volgens mij niet.

De beide heren keken elkaar zwijgend aan. Ze namen nog een laatste slok en keken even naar het TV-scherm waarop ze Peetoom van het CDA herkenden.

"Dit smaakt niet naar meer,"
hoorden ze haar nog net zeggen. De donkere jongen pakte zijn beurs en rekende af. "Het gaat je goed," en weg was hij.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2