Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Selexyz , de Slegte , Boeken en Procures

Woensdag 4 april 2012

Let goed op de volgorde: Donner-De Slegte, Scheltema-De Slegte, Broese-De Slegte. En niet andersom. Vorige week leek het er nog op dat de oude namen zouden verdwijnen (zie ook Dagtaak 27 maart) , maar het frisse opkoopfonds Procures maakt korte metten met de naam Selexyz. Oude namen gaan weer herleven. De Slegte trekt in bij de oude mastodonten van het boekenwezen. De Slegte trekt er niet zo maar in, maar totaal. Zoals het er nu naar uitziet wordt het een reuze-verhuizing. De boeken van het grote ramsj-bedrijf worden in dozen gepakt en verhuisd naar de chique panden van de voormalige Selexyz-winkels.

Het lijkt een beetje alsof de voedselbank bij Albert Heyn intrekt, alsof kringloopbedrijf De Losse Stekker haar spullen in de Ikea-vestiging plaatst, alsof Marktplaats voortaan via Sotheby's verkoopt. Chique naast Ramsj, Oud naast Nieuw. "Boeken zijn boeken," moet de voormalige partner van Catherine Keijl hebben gedacht. Maurits Regenboog is een van de oprichters van Procures. Een opkoopfonds, de naam voorspelt weinig goeds, dat volgens het Boekblad, al meer dan een half jaar zinspeelde op de overname. Binnen een paar maanden moet de verhuizing compleet zijn en zal oud en nieuw papier samengevoegd worden.

"Op welke afdeling heeft u dit gekocht, mevrouw?" Afhankelijk daarvan zal het boek verpakt worden in een bruin kaftpapiertje of het feestelijke glanspapier dat bij een fris nieuw boek hoort. Waar links de nieuwkopers door het poortje gaan, komen rechts de verkopers binnen om de pas aangeschafte en reeds gelezen boeken te verpatsen aan dezelfde winkel.

Misschien was de makke van de grote nog niet lang opgerichte Selexyz ketens wel dat ze te groot waren, dat er teveel personeel nodig was om de klanten door door het papierbos naar de juiste bomen te leiden. Het zal er nog voller worden. Voor Ikea looppaden en verdwaald personeel wordt gevreesd.

De kleine gespecialiseerde boekwinkel, waar de man of vrouw achter de balie uit zijn of haar hoofd weet waar elk boek staat, en het hoogstwaarschijnlijk ook nog gelezen heeft is door de Bol.com en de grote ketens al bijna weggeconcurreerd. Laten we hopen dat deze dragers van het boekenvak hier garen bij spinnen en weer service kunnen gaan verlenen. Zit je krap bij kas en wil je na het lezen je boek weer verkopen dan weet je waar je moet zijn.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

ben schreef op Donderdag 5 april:
laten we niet vergeten dat (nog) niet elke kleine gespecialiseerde boekwinkel weg is! en als we die zo leuk vinden, vooral daar kopen, ipv daar winkelen en vervolgens goedkoop online bestellen bij mensen die logischerwijs goedkoper zijn omdat zij geen pand of service hoeven te betalen! leest! :) :) :)

Harry schreef op Woensdag 4 april:
..gelukkig hebben wij "boekenpiet" nog in Oosterbeek..

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 plus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2