Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Schrijven, schrijfcoaching, Blogpraat en je eigen Boek

Dinsdag 3 april 2012

Nederland schrijft. En ook niet zo'n beetje. Het schijnt, althans, zo wordt ons voorgerekend, dat meer dan een miljoen mensen in Nederland schrijven als een hobby beoefenen. Dat is veel. Van deze groep heeft volgens een prachtige berekening van NRC Next ongeveer 60.000 daarvan de ambitie schrijver te worden, een boek uit te brengen. Ook dat is veel.

Ondanks dat schrijvers kennelijk met velen zijn, is schrijven een eenzame hobby. "Wij schrijvers" willen niet gestoord worden. Door niets en niemand niet. Elk geluid is te veel. Radiostilte, deuren dicht, huisgenoten het huis uit, en daar maar hopen op de inspiratie. Och, konden we die inspiratie maar op afroep laten komen. Als puber heb ik ooit een lezing van Bernlef bijgewoond. Hij las voor en daarna mochten er vragen gesteld worden. "Waar hij zijn inspiratie vandaan haalde," was een van de eerste vragen. Bernlef keek meewarig rond en sloeg het ambitieuze en hongerige publiek hard en direct met de woorden: "Inspiratie bestaat niet, schrijven is werken. Vroeg opstaan en uitgerust aan een nieuwe schrijfdag beginnen." Dat was wel het laatste wat we wilden horen.

Schrijven is werken, is oefenen, is trainen, is ervaring opdoen. Gelukkig hoeven we niet allemaal van ons schrijfwerk te leven en doen we het vooral omdat we het leuk vinden en er, in elk geval voor onszelf, steeds beter in te worden. Beter onze gevoelens te verwoorden, nog scherper onze aanklachten te formuleren, onze boodschap over te brengen, of nog lekkerder van ons "af te schrijven". Ook dan doen we dat het best in eenzaamheid en stilte.

Frappant is dat veel schrijvers die over willen gaan tot publicatie (in een blog, een bundel, of een heus boek) in de stilte zijn blijven hangen. Vaak vraag ik aan auteurs, die ik schrijfcoaching geef of welke ik begeleid bij de uitgifte van hun boek, aan wie ze hun verhaal of boek al hebben laten lezen? In veel gevallen zijn dat er opvallend weinig. Ook op mijn vraag of ze hun tekst dan wel al hardop voor zichzelf hebben voorgelezen geven weinigen een bevestigend antwoord en kijken me vaak verbaasd aan. Als we dan samen hardop wat passages doornemen dan breekt vaak ineens de zon door en wordt helder wat er aan de tekst moet worden veranderd.

Stilte tijdens het schrijven is goed en noodzakelijk. Op tijd de stilte doorbreken kan echter tot verrassende resultaten leiden. Vanmorgen brak de zon een flink aantal malen prachtig door! Het belooft een mooie dag te worden.


Voor inspirerende schrijfcoaching en tekstbeoordeling (ook manuscriptbeoordeling) kunt u met mij contact opnemen. Meer informatie op de site.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Martijn schreef op Woensdag 4 april:
Schrijven is net als leven - een gestadig sterven.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 maal 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2