Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Het politieke lachen is vergaan: een coup in radiostilte

Zaterdag 14 april 2012

Wat hebben we gelachen om België! Niet omdat het echt grappig was, maar omdat democratische onmacht nu eenmaal op de lachspieren werkt. Vooral als er geen direct gevaar voor de burgerbevolking dreigt. De formatie duurde maar liefst 541 dagen.

Nederland maakt het echter nog bonter. We hebben een kabinet. En wat voor eentje! Maar het kabinet regeert niet, gedoogt slechts en onderhandelt. Eerst met de PVV, nu met de afgebrokkelde PVV en met de SGP. Van regeren is geen sprake en de openheid van een democratisch regeringsproces wordt aan de laars gelapt.

Rutte fietst en lacht. Wilders twittert en lacht. Van der Staaij bidt en lacht en het CDA weet het allemaal niet meer en de oppositie wacht.

Ruim zes weken weten we niets. We weten alleen dat er drastisch bezuinigd gaat worden en dat de kleinst mogelijke meerderheid van het parlement dit voor haar rekening gaat nemen. Een wankele kleinst mogelijke meerderheid. De allerkleinste mogelijke meerderheid die je maar voor kunt stellen. Alle paarden zijn van stal gehaald en zelfs Hero Brinkman zal opgezadeld moeten worden om mee te draven in het rariteitenkabinetfestival.

Radiostilte wordt het genoemd. Geheime onderhandelingen. Wie spreekt is uit de stoot.

Dit is geen overleg meer. Dit is een nieuwe kabinetsformatie halverwege de rit. Dit is een coup tegen de democratie. De enige troost is dat er zolang er onderhandeld wordt geen knopen worden doorgehakt. Het wrange is dat een land in crisis juist een regering nodig heeft om knopen door te hakken.

Tijdens de formatie in België gingen er weleens stemmen op om Nederland en Vlaanderen dan maar samen te voegen. Het zou niet gek zijn. Het Verdriet van de Lage landen samengevoegd.

Meest opvallend is het brave wachten van de oppositie. Wat moeten ze anders? De PvdA heeft de radiostilte nog gebruikt om de wisseling van de wacht handen en voeten gegeven. Verder zijn ze monddood gemaakt.

In een land waar zowel het zittende kabinet als de oppositie monddood is gemaakt, is sprake van een Coup. Het wachten is tot we coup-plegers met de vinger kunnen aanwijzen.

Ook al komen de Catshuisplegers er binnenkort uit dan blijft de vraag: welk draagvlak heeft het? We krijgen het allemaal door de strot geduwd in de meest schandelijke politieke periode ooit.

Het politieke lachen is vergaan.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

iety schreef op Zaterdag 14 april:
Chapeau, weer vlijmscherp en raak.

Nan Luursema schreef op Zaterdag 14 april:
Dank!

G.Peters schreef op Zaterdag 14 april:
Om in te lijsten

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 maal 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2