Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Nogmaals : de PVV, de Volkskrant en Phillippe Remarque

Zondag 19 februari 2012

In een mailwisseling met een Poolse vriend en collega schreef hij het volgende:

"You know, this webside (de PVVsite, dt) is created by the leader of a party which is part of your government. And this government is elected by Dutch people. It is not only a stupid event made by just one crazy guy."

En zo is het natuurlijk ook. Zonder draagvlak en zonder mensen die de gedachtewereld van Geert Wilders ondersteunen komt een website niet in deze omvang van de grond. Een site met een bereik van enkele tientallen, honderden of wellicht een paar duizend reacties en lezers zou geen stof doen opwaaien. Als een willekeurige kleine oppositiepartij een hetze zou voeren zoals de PVV dat doet zou het hooguit verontwaardiging opleveren binnen een kleine groep politieke fanatici.

Dat ligt nu volledig anders. Wat Rutte of Verhagen ook beweren de PVV maakt deel uit van de regering. Er ligt een akkoord. Er is een overeenkomst. Er is dus ook wederzijdse verantwoordelijkheid met rechten en plichten.

"It is not only a stupid event made by just one crazy guy" schrijft hij.

In het hoofdkatern van de Volkskrant op pagina elf stond gisteren een behoorlijk prominente advertentie voor de site. Logootje van de PVV, een teller waarop te zien is hoeveel meldingen er al zijn gemaakt en een oproep om dit aantal te verhogen "Er kan nog meer bij" was de tekst. De hoofdredacteur van de Volkskrant, Philippe Remarque, merkte dat dit door veel lezers niet op prijs werd gesteld en zag zich genoodzaakt een hoofdredactioneel op de site van De Volkskrant te zetten.

Philippe haast zich om dan Voltaire weer van stal te halen, een Franse verlichtingsfilosoof die zich duidelijk uitsprak voor de vrijheid van meningsuiting. Alsof een uitspraak van Voltaire legitimatie geeft aan het promoten van niet alleen onfatsoen (de woorden van Remarque: "Je zou kunnen zeggen dat de PVV met haar klachtensite een fatsoensnorm overschrijdt" let op: zou/kunnen) maar ook van het promoten en uitdragen van een hetze, het tegen elkaar uitspelen van mensen, volkeren en naties. Als de Volkskrant de woorden van Voltaire heilig verklaart is er dan ook notie genomen van de Dark Side of Voltaire: "Ik zie tenslotte mensen die ik hoger acht dan negers, zoals de negers boven de apen staan, en zoals de apen boven de oesters en andere dieren van deze soort staan".

Flauw van mij? Het was immers een andere tijd toen Voltaire dit zei en ik haal het uit de context? Ja, Philippe, het is inderdaad flauw, maar ook jouw citaat van Voltaire is uit een andere periode met een andere context. Verschuil je niet achter een uitspraak van meer dan 200 jaar geleden maar neem stelling in een periode dat dat nodig is. En vergelijk in je redactioneel de PVV niet met pelsfokkers en levensmiddelenfabrikanten die ook advertenties aanbieden waar je het soms niet mee eens bent.

We creëren allen een draagvlak voor hetzes, we steunen allen het hellende vlak, de wereld kijkt mee en beoordeelt niet alleen de site en haar uitvinders maar bestudeert vooral de reacties van de media, de politiek en het draagvlak in de samenleving om in te kunnen schatten hoe serieus deze ontwikkelingen genomen moeten worden.

Waar het goed zou zijn geweest als Rutte openlijk afstand had genomen, zou het minstens net zo goed geweest zijn als de hoofdredacteur van een grote kritische krant dit zou hebben gedaan.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Dagtaak schreef op Zondag 19 februari:
Ik houd de VK nog wel, maar vond dit dus duidelijk geen handige (re)actie. Dank voor commentaar en alle reacties en RT's op Twitter

ton schreef op Zondag 19 februari:
Ik heb gisteren mijn abonnement opgezegd. Naast het regelmatig spreekbuis zijn van Geert Wilders en Bert Brussen, was deze advertentie de druppel, die mijn emmer deed overlopen.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 plus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2