Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Kamp, UWV, Ondernemerschap en ZZP-ers

Woensdag 8 februari 2012

In  Nederland hebben we een partij die pal zegt te staan voor ondernemers, dat is de VVD. De VVD heeft vele voorlieden, een daarvan is Dhr Kamp. Toevalligerwijze is deze brave man minister geworden van Sociale Zaken. Het kan raar lopen in 's mans carriere.


Een van de taken van het ministerie van Sociale Zaken is om maatregelen uit te dokteren die en de staat niet al te veel kosten en rekening houden met algemene ideeën van rechtvaardigheid. Als het ministerie dan ook nog een minister krijgt van VVD-huize dan vrees je veel voor mensen die weinig "productiviteit" kunnen leveren (zoals gebleken is uit de maatregelen richting de SW, de Wajong, en PGB-budgetten) het ergste, maar je weet bijna zeker dat startende ondernemers op bijval kunnen rekenen. Niets blijkt minder waar.

Onze Kamp heeft wat moois uitgedokterd. Er wordt al jarenlang door gemeentelijke sociale diensten en UWV's gestimuleerd dat mensen met een uitkering snel weer aan de slag gaan. Prima! De regelingen van de gemeentes zijn vele malen helderder en beter geregeld dan die van het UWV. Een doorn in het oog van velen, maar goed, je kunt overal wel tegen protesteren. Nu gaat Kamp de toch al bizarre regeling van het UWV nog verder uitkleden (bent u er nog...?):
Waar tot dusver mensen, na vele jaren arbeid, een WW-uitkering krijgen waar ze recht op hebben en gaan proberen om in hun eigen levensonderhoud te voorzien, worden na 2 jaar de inkomsten verrekend met de verkregen uitkering. Hier zijn ingewikkelde formules voor, maar het principe is redelijk te verdedigen: Mensen worden actief, het ondernemerschap wordt gestimuleerd, en de staat krijgt het verstrekte voorschot terug bij winst uit onderneming.

Nu Kamp: iedereen met een WW-uikering die een onderneming wil starten wordt bij voorbaat 29% een half jaar lang gekort! Hoe haalt deze man het in zijn hoofd, waarom heeft hij de ambtenaar die dit heeft bedacht niet zelf rechtstreeks de WW ingestuurd met een inschrijvingsbewijs van de Kamer van Koophandel als afscheidscadeau. Niet alleen realiseert Kamp zich niet dat de WW al een flinke financiële aderlating is, voor grote groepen mensen een netto terugval oplopend tot 60% (er is immers een maximumbedrag gekoppeld aan de WW). Ook haalt hij de stimulans volledig weg om mensen al in een vroeg stadium weer bij de maatschappij te betrekken.
De klantmanagers van het UWV kunnen al weinig, de re-integratiebudgetten zijn al tot een minimum beperkt. Wat ze nu vooral doen is het ondernemerschap stimuleren. Deze laatste stimulans wordt nu ook om zeep gebracht.

Kamp schaam je! Duik in de materie! Niet alleen levert dit nauwelijks besparing op, mensen kijken wel uit om te zeggen dat ze voor zichzelf gaan beginnen, maar het haalt elke ondernemende impuls naar beneden.

Woensdag debat in de Tweede Kamer: Volksvertegenwoordigers, Blijf alert, en pas op uw tellen!Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Hennie Rietveld schreef op Woensdag 8 februari:
Onze minister Kamp slaat weer eens de plank helemaal mis. Een VVD bewindsman die het zelfstandig ondernemerschap nog moeilijker bereikbaar maakt(?). Het lijkt er op alsof hij weer iets heeft gevonden om de onvrijwillige werklozen te pesten.Hoezo een korting van 29%? Zou daar nog een diepere gedachte achter zitten? Per saldo zal deze maatregel weinig tot geen besparing opleveren. Hoooguit stimuleert het starters om bij aanvang in het grijze circuit te gaan ondernemen. Kortom kortzichtigheid viert weer hoogtij.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 minus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2