Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Elfstedentocht onder Politieke Druk

Dinsdag 7 februari 2012

Alleen de politiek kan de Elfstedentocht nog tegenhouden, zowel de SGP als de PVV dreigen roet in het water te gooien. En waar roet is is vuur, en dat bevriest niet lekker.

Volgens de laatste berichten wordt de Elfstedentocht zondag aanstaande gereden. De verlichte heren van het Elfstedencomité  schijnen er geen moeite mee te hebben, maar dat het dan gedaan is met de zondagsrust op het Friese platteland lijkt welhaast zeker. Volgens welingelichte bronnen zal er van een ingetogen kerkgang nauwelijks sprake kunnen zijn: "We hebben het vaker meegemaakt, en het leek wel carnaval! En dat is zoals bekend een feest van de Katholieken, en die nemen het nooit zo nauw." Er wordt gevreesd dat de kerk van Bartlehiem onbereikbaar zal zijn de gehele dag voor gelovigen die ongestoord ter kerke willen gaan. De SGP zal kamervragen stellen of de route, mocht de tocht op een zondag worden verreden, niet omgelegd kan worden zodat kerkgangers geen last ondervinden.

In PVV-kringen wordt gevreesd voor een massale ontduiking van het verbod op gezichtsbedekkende kleding: "Wij zien nauwelijks verschil tussen een boerka en een ijspak", aldus een woordvoerder, "ook al staat er Unox op", zoals bekend een verwerker van voornamelijk varkensvlees-houdende producten. Unox zelf was overigens niet bereikbaar voor commentaar.

De oppositie is beducht dat de groeiende macht van de SGP en de PVV de tocht kan tegenhouden. "Desnoods ga ik zelf thee schenken voor eenieder die in onherkenbare kledij zich op het ijs beweegt", aldus Cohen, "het ijs is van ons allemaal". Jolande Sap van Groen Links vindt dat de tocht moet doorgaan: "Wij zien het als een training, zolang het niet om het 'eggie' gaat, vinden wij het best". Roemer van de SP ziet het liefst dat het hele parcours zo snel mogelijk genationaliseerd wordt:"Het is ons al jaren een doorn in het oog dat het groot-kapitaal warm water loost in de meren en plassen. Wat ons betreft had de tocht vandaag al gereden kunnen worden."

Het lijkt erop dat de VVD en het CDA met de billen bloot moeten. Of mee met de sleutelpartijen SGP of PVV, of pal staan voor hun principes. Zoals bekend heeft Buma de tocht al eerder gereden en staat hij te popelen om zijn eigen baanrecord te verbreken. Rutte gaat morgen eerst langs bij Beatrix: "Even peilen wat Alexander er van vindt."

Morgen verwachten we uitsluitsel.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Dagtaak schreef op Woensdag 8 februari:
Dank Theo! Ben benieuwd welke 1 t/ 4 staan..:)

Theo schreef op Dinsdag 7 februari:
Ton ik ben een fan van je! Deze dagtaak komt in mijn top 5

Martijn schreef op Dinsdag 7 februari:
Hilarisch!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 plus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2