Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

PVDA , CDA en het NEE van Cohen , artikel van 21 januari

Woensdag 18 januari 2012

(door een fout op de site is deze tekst op de datum van 18 januari gezet, hij is geschreven op zaterdag 21 januari)


"Kom op voor jezelf ", dat is het motto van dit weekend. Onze grote roergangers hebben het voortouw al genomen. Job Cohen, PvdA, gaat oefenen in Nee zeggen, en het CDA gaat zichzelf radicaal in het midden van het politieke landschap zetten.

Het is afgelopen met volgzaam gedrag. "Doe eens normaal man", gaat vervangen worden door "Lekker Puh!" in 2012. Met groot gevaar voor de eigen geloofwaardigheid gaat het roer om. Dicht langs de kustlijn, oppassen voor rotsen (!), de nieuwe politieke zone is nauwelijks nog in kaart gebracht en gevaar op een grote scheur dwars door de romp is levensgroot. Maar wat hebben de kapiteins van het CDA en de PvdA nog te verliezen? Je moet iets.
Jaar na jaar wordt Rutte de politicus van het jaar en het logge, tikje sleetse vrachtschip van Roemer (SP) dreigt zelfs langszij te komen. Links en rechts worden de middenpartijen ingehaald en steeds meer de gevarenzone ingeduwd. Dat moet anders. De slogans voor het campagnejaar 2012 zijn klaar.

Op de verkiezingsposter van de PvdA prijkt het in mooi rood geschilderde woord: "NEE" en binnen het CDA zijn ze het erover eens dat ergens op de flyers het woord "Radicaal" in mooi groen moet komen.

De wil is er. Dat is mooi. Waar een wil is zou er een weg moeten zijn. Maar het komt er nog niet echt overtuigend uit. Zeker bij Cohen niet. Een Cohen die echt "Nee" durft te zeggen moet ook anders gaan kijken, gaan oefenen, in de spiegel, er toch nog een assertiviteitstraining tegen aan gooien. "Ja, ik zeg nee", "Jongens; sorry, bekijk het maar" zijn nog niet de uitspraken die een revolutie gaan ontketenen. Misschien dat het voor wat schommelingen in het Haagse gaat leiden, dat Rutte wat meer moeite moet doen om zijn beleid voort te zetten. Maar was het niet krachtiger geweest, als er een levensgroot "JA" had gehangen. "JA, Wij gaan het anders doen". "Ja, wij staan voor een sociaal beleid".

Voor jezelf opkomen is niet zozeer NEE zeggen tegen anderen, maar vooral een groot JA tegen jezelf. En waar de PvdA een groot JA tegen moet gaan zeggen, ja, daar moet Cohen zich de komende weken maar eens goed over gaan buigen. Als dat lukt dan trekt hij vanzelf het CDA mee richting het radicale midden. Als dat nog te redden is.


.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

marco schreef op Vrijdag 3 februari:
Interessant, je zou toch denken dat het makkelijker dan ooit is om stevig links oppositie te voeren door de PvdA. de elementen die dit land beschaafd maken zoals kunst, goede orkesten, de top van Maslov zeg maar worden vakkundig om zeep geholpen. En nog lukt het niet om aansprekend oppositie te voeren. Het is als een vliegenmepper die een vlieg van een decimeter niet weet te raken.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 minus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2