Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Mozambique , Willem en Maxima en waar kan je nog een kelner behagen?

Dinsdag 17 januari 2012

De droom in Mozambique is over voor Willem-Alexander en Maxima. De vakantievilla is verkocht; en dat niet uit eigen wil. Willem gaf voor de Vereniging Verslaggevers Koninklijk Huis aan dat het allemaal hun schuld was. De pers had zich er niet mee moeten bemoeien en zorgde voor foutieve beeldvorming. Er restte hun geen keus het huis van de hand te doen ver onder de marktwaarde. Rutte haastte zich om te zeggen dat het verlies op de verkoop uit eigen zak van Willem Alexander opgehoest gaat worden. Want dat is het geval. Voor een habbekrats is het huis verkocht. De economische malaise in Mozambique heeft ervoor gezorgd dat niet alleen de beveiligings- en bewakingskosten de pan uit rezen, maar ook dat er geen rijke ziel te vinden was die op Mozambique een "idealistische investering" wilde doen. Het huis is verkocht aan de Vereniging van Eigenaar ( VvE) Machangula SA en deze gaat proberen het pandje alsnog tegen een redelijke prijs te verpatsen. Geschatte prijs: 2 miljoen euro.

Wat klonk dat prachtig. Welhaast een sprookje, "een idealistische investering" werd het genoemd. Idealistisch om de lokale bevolking te behagen. Want dat was natuurlijk het plan. Vanuit het stulpje aan de kust uren lopen om in het plaatselijke café een cocktailtje te drinken en een hapje te eten. "Nog wat ijs erbij schat?", "Ja lekker Wim, jij nog een pilsje? En doe die kelner een plezier en geef hem een fooi en vraag hem ook even of hij ons straks naar huis wil rijden. Want het is het me toch tegengevallen onze idealistische heenwandeling naar het dorp."

Iets in mij zegt dat het geen item is om ons te bemoeien met de vakantieuitstapjes van het Koninklijk paar. Ergens snap ik het verdriet van het paar dat nu hun jaarlijkse uitje ergens anders moet gaan organiseren, ver van het gepeupel dat zich denkt overal tegen aan te mogen bemoeien. En waar kan je tegenwoordig nog kelners behagen voor een relatief klein bedrag? Het belooft een lange zoektocht te worden naar een redelijke alternatief. Wellicht wat dichter bij huis. Ook voor de Italiaanse kust schijnt nog genoeg leeg te staan waar horecalieden wachten om behaagd te worden.

Voor wie interesse heeft in een mooie idealistische aankoop, hier alvast een opwarmertje. Tegelijk troostende woorden voor het Koningskoppel:

And when it's time for leaving Mozambique
To say goodbye to sand and sea
You turn around to take a final peek
And you see why it's so unique to be
Among the lovely people living free
Upon the beach of sunny Mozambique.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 plus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2