Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 48: 27 november tot 4 december 2011

Wim de Bie, Youp van 't Hek : Los van alles? Wie volgt?

Vrijdag 2 december 2011

Youp van 't Hek in Delft, Wim de Bie in Tilburg, het is wachten op Van Duin in Rotterdam, Seth Gaaikema in Kampen en vanzelfsprekend Herman Finkers bij de Twentse bijbelstudie in Enschede. Even lekker "Los van Alles". Dat is gelijk ook de naam van het thema waarmee Youp aan de slag gaat in Delft. Los van Alles.
Terwijl Wim in Tilburg de Brabantse jeugd kennis laat maken met Don Quichote en gaat verklappen dat het vechten tegen windmolens van alle tijden is, gaat Youp "iets" doen met de studenten waardoor ze los komen van hun bureaustoel, de televisiehangbank en de het houten klapstoeltje in het theater. Wat dat zal zijn verklapt hij nog niet. Op 8...Uitgeverij Nieuwe Druk brengt eerste boek uit

Donderdag 1 december 2011Onderstaande tekst stond eergisteren al op Dagtaak. Vandaag nogmaals met de link naar eerste publiciteit die onze eerste auteur ( Ron Jansen met "Mijn Vriend Titus" ) vandaag kreeg in de Gelderlander

Wij maken graag kennis met meer schrijvers die via ons willen publiceren.
--------


Vandaag is het zover. De persberichten gaan de deur uit en vrijdag een mooie officiële presentatie. Boekhandel Jansen & De Feijter (Walter Jansen), vormgever Leon Mommersteeg en Ton van Eck (Dagtaak) beginnen een nieuwe uitgeverij. Tegen de keer in? Zo goed gaat het immers niet met de ui...Carmiggelt, Kronkels, en het Cursiefje

Woensdag 30 november 2011

Simon Carmiggelt was zeker niet de eerste die "stukjes"schreef. Cursiefjes, Kronkels, voorlopers van de moderne column. En ook niet de laatste.

Carmiggelt was wel de eerste en naar mijn weten ook de laatste die zijn cursiefjes op zo'n manier kon voorlezen dat je achteraf niet meer wist of je een bepaald stukje van hem nu gehoord of gelezen had. Simon Carmiggelt lezen is naar Simon Carmiggelt luisteren. Op 30 November 1987 is hij overleden. Vandaag op de dag af 24 jaar geleden. Een hele generatie geleden dus. En nog steeds als ik zijn naam lees dan hoor ik zijn stem. De lichte ironie in de stem, de weloverwogen pauzes bij het voorlezen waa...Uitgeverij Nieuwe Druk, Boek Uitgeven ? Dat kan.

Maandag 28 november 2011


Vandaag is het zover. De persberichten gaan de deur uit en vrijdag een mooie officiële presentatie. Boekhandel Jansen & De Feijter (Walter Jansen), vormgever Leon Mommersteeg en Ton van Eck (Dagtaak) beginnen een nieuwe uitgeverij. Tegen de keer in? Zo goed gaat het immers niet met de uitgeversbranche?

Er wordt in Nederland veel geschreven. Veel aankomende auteurs hebben de ambitie een boek uit te geven. Krijg dat maar eens voor elkaar bij een grotere uitgeverij. Je moet van goede huize komen en vooral veel geduld hebben. Een uitgeverij zal een inschatting maken van hoeveel boeken er verkocht kunnen gaan worden. Een boek uitgeven is...Poolse Poezie Szymborska

Zondag 27 november 2011

Gisteravond in een volle kerk Poolse poëzie mogen voordragen. Met muziek. Viool, Cello, Klarinet, Piano en Zang. Sfeervol.

Mooiste van de avond van Wislawa Szymborska


Einde en Begin

Na elke oorlog
Moet iemand opruimen
Min of meer netjes
Wordt het tenslotte niet vanzelf.

Iemand moet het puin
aan de kant schuiven
zodat de vrachtwagens met lijken
door kunnen rijden.

Iemand moet waden
door het slijk en de as,
de veren van de canapes,
de splinters van glas
en de bloederige vodden.

Iemand moet een balk aanslepen
om de muur te stutten,
iemand het glas in het raam zetten,
de deur in de hengels tillen.

Fotogeniek is het niet
en het kost jaren.
Alle cam...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2