Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.



Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Ramses Shaffy, William Spaaij, Albert Verlinde en de musical

Donderdag 24 november 2011

Een musical over Ramses Shaffy. Hoe erg kun je het maken. Vanaf 1 december gaat het toch gebeuren. Dan gaat "Ramses, the Musical" in première, exact twee jaar na zijn dood.
Ik geloof in de goede bedoeling van William Spaaij die de rol van Shaffy mag spelen. Ik geloof dat hij zich oprecht heeft verdiept in Shaffy. Ik geloof dat hij alle teksten keurig uit zijn hoofd kent, ik geloof ook dat hij niet gaat proberen te imiteren. Maar toch..maar toch..
Het is ook niet aan mij om deze goedgemutste en welbespraakte jongeling te bekritiseren. Het zal je toch gebeuren: je wordt uitgekozen en gevraagd om Ramses te mogen vertolken. Als voorbereiding mag je alles van Shaffy zien, eerder vertoonde zowel als nooit gepubliceerde beelden. Je gaat zelfs een paar dagen naar Rome waar Shaffy destijds met zijn partner Joop Admiraal de cafés onveilig heeft gemaakt. Wellicht mag je zelfs met Liesbeth List een avond uit. Maar toch...maar toch...Het is vast een lieve jongen, zou Reve, over William gezegd hebben.

Als Ramses nu 20 jaar dood was, als de Korsakoff-blik van de laatste jaren Ramses nu uit het geheugen zou zijn gewist. Als zelfs Liesbeth List nagespeeld zou moeten worden, als Alderliefste als oude man op de eerste rij met geheugenstick zou mogen zitten..ja dan, misschien dan. Zelfs dan twijfel ik nog.

William is geen dronkenlap, William is geen ongeleid projectiel, William is geen doorleefde man die met de tijd steeds meer Ramses werd. William zou dat ook niet moeten willen zijn. Fout, sorry: Hij zou niet in de verleiding mogen worden gebracht. De braaf ogende Albert Verlinde met zijn heldere blik en goed geschoren kin had het niet moeten doen. Als je naar Albert kijkt op televisie dan ruik je zijn heerlijke aftershave. Als je naar Ramses keek op het scherm dan rook je het café en kreeg je zin in een borrel. Dat is het verschil.

Op 1 december ga ik niet naar de première maar schenk ik een borrel in en toost op Ramses. Op de drank die zijn leven zowel rijk als kapot heeft gemaakt. Ik gun William het beste. Maar hij had beter nog wat jaren kunnen wachten tot de herinnering aan Ramses echt een herinnering is.




Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Miko schreef op Dinsdag 20 maart:
Heb de musical gezien. Tom Jansen als de oude Ramses was geweldig! De jonge Ramses deed geweldig zijn best, maar kon mij niet bekoren jammer genoeg....

biene schreef op Zondag 27 november:
Kijk eerst, oordeel dan...

William Spaaij schreef op Zondag 27 november:
Beste Ton, Ik begrijp je gevoel volledig. En eigenlijk vind ik je verhaal alleen maar een heel groot compliment. De reden waarom ik reageer is omdat ik wel vind dat je door het feit dat het een musical is van Albert Verlinde je misschien iets te snel bent bevooroordeelt. Je gedachte over Ramses Shaffy is logisch en vaak ook zeer treffend. Echter moet je niet vergissen dat ik een acteur ben en dat er dus van mij verlangd wordt hem te kunnen spelen. Dat ik geen doorzopen persoon ben is waar maar je kan helaas niet over mij oordelen of ik een ongeleid projectiel ben. Namelijk een van de voornaamste redenen waarom ik in deze rol sta is omdat ik juist een energiek ongeleid projectiel ben. Sowieso vind ik dat mensen erg snel een mening hebben voordat ze uberhaupt de voorstelling hebben gezien. Albert maakt al jaren zeer prachtige en zorgvuldige biografie voorstellingen zoals Piaf of Toon (Hermans) Dit hebben wij ook met Ramses Shaffy gedaan. Het MUZIEKTHEATER Ramses, wat ik graag nog even extra wil benadrukken, hebben wij met uiterste zorgvuldigheid en toewijding gemaakt. Er komen ook veel jongeren naar de voorstelling die een fantastisch eerbetoon zien aan een waanzinnig kunstenaar en op die manier ook in contact blijven op dingen waar wij heel trots op mogen zijn. Ook wil ik nog even zeggen dat ik de jonge Ramses speel die helaas heel veel mensen niet meer op hun netvlies hebben staan en ik blij ben dat ik dat weer mag opfrissen. Hierbij nog de promo van de voorstelling misschien dat je dat al een beetje doet begrijpen waar we mee bezig zijn. Hopelijk wil je de moeite nemen om er naar te komen kijken en daarop weer een eerlijke column wil schrijven. Vriendelijke groet, William Spaaij http://www.youtube.com/watch?v=ldi3lIf7f8Q

Martijn schreef op Donderdag 24 november:
Zeg het ze Ton! Zijn ze nou helemaal betoeterd!

ton schreef op Donderdag 24 november:
Ik heb de musical niet nodig om Ramses 'vast' te houden. Ik heb mijn herinneringen en een dvd.

Irene schreef op Donderdag 24 november:
Hoi Ton, je hebt , zoals vaker, het gevoel van velen omschreven, in ieder geval die van mij. Geen musical, het zou hem geen recht doen. Een dagtaak met gouden randje, niet in de laatste plaats ook vanwege de Pastorale, weergaloos. Dank, gr. Irene

alizee schreef op Donderdag 24 november:
je verwoordt het zó goed, dank

Gavi Mensch schreef op Donderdag 24 november:
Helemaal mee eens, kende ramses persoonlijk en ik denk dat hij bij het lezen van je blog die borrel samen met jou gedronken zou hebben. Geen musical, wat een horror!

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel Soerabaja



Na Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)




Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.



Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)



Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2