Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Hans Spekman , de PVDA en de Presentatie bij Pauw en Witteman

Zaterdag 5 november 2011

"Hans Spekman gaat uitleggen waarom hij zich kandidaat gaat stellen voor het voorzitterschap van de PvdA." Zo begon ik vanmiddag enthousiast te typen. Het zou een wervelende, sprankelende column moeten worden waarin ik zou beschrijven hoe hij er bij stond, het publiek om hem heen hem op handen zou dragen, en hele volkswijken zouden uitlopen.

Niets van dat alles. misschien heb ik het gemist. maar het meest in het oog springende was zijn optreden bij Pauw en Witteman.

De setting was lastig maar ook gemoedelijk, het publiek was geen uitzinnige menigte maar bestond uit Adriaan van Dis ("als ik door Parijs loop in mijn kloffie, dan zie ik er nog uit als Bolkestein op weg naar de tennisbaan") , uit de zichzelf benoemde Paus van het Tatoocaan samen met zijn Mecenas ("laat me nu uitpraten, het verleden duurt langer dan de toekomst") en de immer vrolijke Maurice de Hond ("niemand snapt er nog wat van").

De vraag aan Spekman was helder: "Ben je wel een type om voorzitter te spelen? Hoor je niet op de barricades of op zijn minst in de frontlinie van de partij?" Dat was ook mijn punt vanmiddag waar ik niet goed uitkwam. Is het nu juist goed of jammer dat Hans Spekman weggaat uit de kamerbankjes? Er zijn wellicht andere functies vacant waarin hij zich richting het publiek duidelijker kan profileren. Misschien wel een hele hoge. De kracht van Spekman, of je nu een liefhebber van hem bent of niet, ligt toch in de oprechtheid en de emotie. Iets waar het de PvdA toch vaak, publiekelijk, aan ontbreekt.

Ander groot voordeel van Hans is dat je zijn verschijning niet snel vergeet. De vergelijking met een grote volkse voorganger van de PvdA Jan Schaefer dient zich aan. Nooit te beroerd om er net wat slordiger uit te zien dan zijn mede parlementariërs en een uitstraling te hebben van: we stropen de mouwen op en gaan aan de slag!

De laatste keer dat een parlementariër zich nadrukkelijk presenteerde en dat van te voren breed aankondigde was Rita Verdonk, zij had alle trucs en kleding uit de kast gehaald voor haar presentatie. Hans kwam in zijn vertrouwde kloffie, hoewel het er op het eerste gezicht schoon uitzag.

Spekman overtuigt en kan wat betekenen, maar of ik nu Spekman hele vergaderingen zie voorzitten en dan met verve een compromis gaat staan verkondigen terwijl hij zijn aktetas vol stopt met dossierstukken... Neuh.. En als hij het wel kan...dan zou het zonde zijn. Pauw zei het goed: "Hans ben je niet meer een mensenmens dan iemand die de notulen gaat uittypen?"

Op de barricades Hans..en snel!


Eric van Muiswinkel over Spekmanhttps://www.youtube.com/watch?v=RW9aWS84sTw

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2