Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

De Stem van het Volk , Referendum in Griekenland, Papandreou

Woensdag 2 november 2011

Als er gisteren over Mauro niet hoofdelijk maar met handopsteking was gestemd, was de uitkomst niet anders geweest. De volksafgevaardigden volgden hun partijleiders, dissidenten waren er niet meer, en de stem van het Volk werd gehoord. De stem van het volk zoals die anderhalf jaar geleden werd uitgesproken. Per week wisselt die stemming. Er is moeilijk peil op te trekken.
Als de zetelverdeling in de Tweede Kamer de peilingen van vorige week zou hebben gevolgd dan had de stemming anders uitgevallen. De coalitie had geen meerderheid gehad en Mauro had hoogstwaarschijnlijk een permanente verblijfsvergunning gekregen. Zo is het dus niet. Anders kan je elke dag wel een uitgebreide peiling, of liever nog een referendum houden. Dan is er geen sprake meer van volksvertegenwoordiging maar het Volk dat Spreekt. En we weten, het Volk is grillig, daar is helemaal geen peil op te trekken. De emotie van alledag werkt door in de stemming. Voorstellen die het de ene dag niet halen, halen het volgende dag ruimschoots.
Het laatste grote referendum in Nederland was in 2005. Over de Europese grondwet. We hadden een regering bestaande uit CDA, VVD en D'66. De regering zat in zwaar weer en het Volk gaf een signaal af. Meer dan 61% van ons Nederlanders stemden tegen de Europese grondwet, als er geen referendum zou zijn geweest, maar de stemming had in de kamer plaatsgevonden dan was er overduidelijk Voor gestemd. Naast de coalitiepartijen waren ook de PvdA en Groen Links voor. Hadden wij toen een coalitie gehad die niet omstreden was en soepel en naar tevredenheid het land bestuurde dan was er een grote kans geweest dat er een overduidelijke Voor stem had geklonken. De uitspraken van met name Balkenende: "als we tegen stemmen, dan gaat het licht uit" werkten niet. Dan maar het licht uit, zo wilden we massaal, kijken wat er dan gebeurt.

Als Papandreou zijn zin krijgt dan is er spoedig in Griekenland een referendum over de financiële steun aan dat land. Europa is in paniek, Merkel en Sarkozy zien alle plannen in duigen vallen en de financiële markten stortten in. Na lang konkelefoezen is er een schimmig besluit genomen in Europa waar niemand het fijne weet. Toch gaf het rust, er was een besluit, en dat is goed. De hoed en rand doen er even niet toe.
Nu wordt het Volk in Griekenland gevraagd om over de hoed en de rand te gaan stemmen. De niet populaire Papandreou spreekt uit dat hij overtuigd is van het volk een groot mandaat te krijgen voor alle bezuinigingen die verbonden zijn aan de financiële steun. Dat lijkt enorm optimistisch gedacht. Kun je aan de gemiddelde Griek vragen om akkoord te gaan met jaren van terugval terwijl je de alternatieven niet kunt inschatten en de consequenties niet kunt overzien?
Een groot Tegen ligt in het verschiet. En dat weten de Europese leiders die nu in paniek raken.

De stem van het volk heeft hun allen mandaat gegeven, en nu het volk zich uit moet gaan spreken is er paniek. De paradox van de democratie.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2