Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

De Roker

Maandag 21 november 2011

Het pakje is bijna leeg. Paniek. Erger is het wanneer er nog genoeg in het pakje zit en de vloeitjes zijn op. Tegen beter weten in door het huis. Nachtkastje? Keukenla? Onder het bureau? Dan toch de slippers aan, naar de auto. Om de hoek van de deur even kijken of de overburen het niet zien, hoe je als een dief in de nacht naar de auto sluipt. Op de knieën op de voorbank, met het lichtje van de mobiele telefoon onder de zitting, tussen de stoelen, in het voorvakje. Niets, helemaal niets. En het is na twaalven. De snackbar om de hoek is gesloten. Twee opties: of naar de stad, of de auto in naar het dichtstbijzijnde benzinestation. Ik voel me ellendig, een junk, of zoals ze het in het Pools zo mooi zeggen: een narkomaan.
Ik verdom het, doe het niet. Ik heb toch een eigen wil! Dan maar geen sigaret zeg ik dapper.
Met trillende vingers schenk ik uit ellende maar een borrel in. Een kleintje, voor het slapen gaan, dat moet kunnen. Met het glas in de hand zie ik mezelf echter weer door het huis struinen. Ergens, ergens, ergens, fluister ik, ergens moet ik nog een pakje hebben. Als ik de trap oploop richting de badkamer dan weet ik het ineens: in mijn badjas. Raak! Een pakje met nog twee vloeitjes erin. Zuinig aan doen! Ik ben als een kind zo blij en trots! Wat een doorzetter ben ik toch. Niet opgegeven.
Ik draai er snel een, nee, ik draai er twee. Beter nu gedraaid dan morgenvroeg weer het pakje vloeitjes kwijt met de laatste erin. De twee versgedraaide sigaretten kijken me bijna lachend aan. Pak me maar! Geniet ervan.
Ik steek op. Diep inhalerend. Te diep. Een enorme hoestbui volgt. Getverderrie, hoesten tijdens het inhaleren is het meest smerige dat een roker kan overkomen. Uit woede en uit frustratie smijt ik de nog brandende sigaret in de waskom. Kraan aan. Weg ermee!
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

alizee schreef op Zondag 4 december:
haha, herken de paniek, dat zoeken door het hele huis, in alle tassen, jaszakken naar een pakje vloeitjes ;-)

Serge schreef op Dinsdag 22 november:
zo is het Harry... volhouden! Helemaal mee eens. Stoppen is voor losers.

Harry schreef op Maandag 21 november:
..en nu volhouden..ik weet er alles van, je kunt het!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 minus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2