Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Zorreguieta , Maxima en het erkennen van verantwoordelijkheid: Brandpunt

Maandag 31 oktober 2011

Geachte mevrouw Maxima Zorreguieta-van Oranje-Nassau,

Het leven is niet makkelijk, zelfs moeilijk, en zeker ook voor U. U woont nu al tien jaar in Nederland. U heeft Nederland zien veranderen en u bent steeds meer gewend geraakt aan de Nederlandse cultuur, zeden en gewoontes. "De Nederlander" bestaat niet, evenmin als "De Argentijn", of "De Angolees". Uw opmerking enige tijd geleden daarover kan ik van harte onderschrijven.
Wij voelen ons pas Nederlander, Argentijn, of Angolees bij historische gebeurtenissen als een WK-finale, een nationale ramp of iets uitzonderlijks als een koninklijk huwelijk of een troonsopvolging. Het gaat dan om saamhorigheid. Bij minder prettige gebeurtenissen schamen we ons er vaak voor Nederlander te zijn. Althans ik.

Gisteravond was er een uitzending van Brandpunt over de schaamtevolle donkere jaren in uw land. Uw vader was veelvuldig in beeld. Voor een dochter die van haar vader houdt moet het geen gemakkelijke avond geweest zijn. Niemand vraagt aan U die liefde los te laten, net zo min iemand vraagt aan de Dwaze Moeders en Vaders om de liefde voor hun verdwenen kinderen los te laten. Wat er wel gevraagd wordt is erkenning dat het gebeurd is en dat er burger-ministers waren die goed op de hoogte waren van wat hun militaire mede-bestuurders van het land uitspookten. En dat laatste, hoe lastig dat ook is, valt niet te ontkennen.
Dat u zelf niet op de hoogte was van de gruwelijkheden die op dat moment in uw land plaatsvonden is u niet aan te rekenen, u was een klein meisje dat net zeven was toen meneer Videla de toen al zeer omstreden WK-Voetbal 1978 in uw land opende terwijl de martelingen en verdwijningen gewoon doorgingen en uw vader zijn werk deed en in dezelfde wandelgangen liep als de direct verantwoordelijken voor het leed dat vele tienduizenden hebben moeten ondergaan. Het lijken me ook geen tafelgesprekken waar uw vader trots mee thuis kwam. Dat er aan tafel niet over werd gesproken betekent niet dat het niet zo was.

"We hebben het nooit geweten" dient plaats te maken voor "We stonden erbij en keken er naar en lieten het gebeuren". Niemand vraagt u om uw liefde voor uw vader op te geven. Maar ieder van ons, of we nu Argentijn, Nederlander of Angolees zijn, of we nu kamerlid, minister of kerkelijk ambtsdrager zijn, weet wanneer hij of zij oogluikend zaken toestaat die het daglicht niet kunnen verdragen. Het ontkennen van verantwoordelijkheid is het ontkennen van het leed en leidt zelfs tot onverschilligheid. En dat laatste, zo weten we sinds zaterdag van Ruth Peetoom, is onze grootste vijand.

Over niet al te lange tijd zult u de meest vooraanstaande vrouw en moeder zijn van dit land. Uw macht is beperkt, maar uw verantwoordelijkheid en voorbeeldfunctie is groot,

Veel sterkte, juist in moeilijke tijden,

Dagtaak
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2