Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Peter R de Vries, Sven Cockelman: Oog in Oog en de zegen van Uitzending Gemist

Donderdag 13 oktober 2011

Een gokje: meer mensen hebben Oog in Oog in de herhaling gezien dan het aantal dat de hele uitzending live heeft gezien. Het gokje is gebaseerd op een steekproef via Twitter. Geen waterdicht onderzoek, maar er worden wel meer dingen beweerd naar aanleiding van een twitteronderzoek.
Ik hoor ook bij die groep mensen die in de herhaling heeft gekeken. Gisteravond vroeg naar bed gegaan met een mooi dik boek. Toen ging ik in de fout. Even nog zappen langs de zenders voor ik me aan het literaire werk zou overgeven. Bij Peter R de Vries en Sven Kockelmann stopte ik met zappen. Waarom? Het zapshot was genoeg om de dekens eens flink over me heen te trekken, zelden straalde er zoveel kilte van het scherm. Oog in Oog was de toepasselijke naam van het programma dat al bijna twintig minuten bezig was. Ik kan me niet meer herinneren of ik de resterende minuten van de uitzending nog geademd heb, adembenemend was het. Adembenemend koud en slecht. Na het laatste beeld waarin Peter R de Vries uit beeld stapte zonder Sven nog aan te kijken, en Sven duidelijk opgelucht zijn programma mocht afsluiten, heb ik het boek nog verder opzij gelegd en de laptop erbij gepakt. Duiding via twitter: wat was er gebeurd tijdens de eerste twintig minuten van het "interview"? De Twitter opinion leaders onder leiding van JP Geelen en Woukebscherrenburg maakten me duidelijk dat ik wat gemist had.
Badjas aan, mevrouw Dagtaak uit haar avondritueel gehaald en samen achter het scherm. De herhaling stond vrijwel direct na de uitzending gelukkig al op Kro.nl. Zelden hebben we samen eerder naar een uitzending gekeken waarin we elkaars concentratie niet verstoorden (Mevrouw Dagtaak kan soms de gewoonte hebben om net op het moment dat er een vraag bij 2 voor12 wordt gesteld mij te herinneren aan de vuilnisbak, of op het moment dat er een nieuw land wordt genoemd dat zijn kredietwaardigheid heeft verloren mij te vragen naar mijn agenda voor de dag erna, ik mis soms veel, gisteravond niet!).

Met afstand was dit het slechtste programma dat de Nederlandse televisie de afgelopen zestig jaar gebracht heeft. Desondanks, of misschien wel daardoor zal dit interview verplichte kost gaan worden op de school voor journalistiek. Wij hebben na afloop nog even nagepraat aan wie het nu lag. Aan Sven of aan Peter. We waren het unaniem eens. Sven mag op herhaling. Maar dan voor de cursus interviewtechniek.

Vanmorgen kopte JP Geelen in De Volkskrant: Iglo Dialogen. Zo was het ook. Het meest verbazingwekkend van de uitzending was dat het volle half uur werd volgemaakt. Peter bleef zitten en beantwoordde plichtmatig de vragen van Sven, tot aan het eind. Als iemand nog ergens beelden heeft van wat er na de uitzending is gebeurd, dan houd ik me van harte aanbevolen.Bij verwarring in de titel: de beste man heet natuurlijk Sven KockelmannDeel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 plus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2