Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Occupy , Kruisraketten, Damrak en 30 jaar later

Zaterdag 15 oktober 2011

Eergisteren kreeg ik een sms-je van mijn dochter: "Ga je zaterdag mee naar Amsterdam?" Geen idee waar het over zou gaan heb ik het laten rusten. Gisteravond ging het licht aan. Natuurlijk, Occupy, Damrak, de demonstratie tegen hebzucht, verspilling, arm en rijk, de bonussen en de banken.
Onbekend nu nog, het is nog vroeg op de ochtend, met hoeveel ze daar zullen zijn. Honderden? Duizenden? Wellicht nog meer? Iedere generatie zijn eigen speerpunten en zijn eigen manier van voorbereiding. Dertig jaar geleden, ik was toen even oud als mijn dochter nu, waren de kruisraketten het thema. De koude oorlog bestond nog, Ronald Reagan was de kersverse president en in Polen werd de Staat van beleg afgeroepen met Russische tanks voor de grenzen. Meer dan vierhonderdduizend mensen togen naar Amsterdam om te demonstreren. Uitermate goed voorbereid, landelijke campagnes in kranten en op televisie en de cartoonist Opland ( "vrouwtje schopt tegen raket") kreeg wereldfaam. Een gevoel van euforie was er tijdens de optocht. Een bonte, vrolijke stoet met zang en dans trok door de straten van de hoofdstad.

De wereld was concreet. De kruisraketten bestonden en de regering stond voor een keuze. Er diende een helder NEE uitgesproken te worden. De kruisraketten de wereld uit om te beginnen uit Nederland. Dertig jaar later zijn de problemen van een andere orde. Het gaat niet om een helder Ja of Nee. Het gaat om mentaliteit, cultuur, abstractie. Velen voelen op de klompen aan dat het niet goed zit, dat de graaicultuur diepgeworteld is, dat de kloof tussen arm en rijk niet alleen een kloof tussen landen is, maar diep ingebed is in de samenleving. Hoge bonussen worden nog steeds uitgekeerd terwijl brave burgers die meeliepen in 1981 nu vrezen voor hun beleggingshypotheek en hun pensioen.

Dat allemaal gaat nu door mij heen terwijl mijn dochter waarschijnlijk in de trein zit op weg naar Amsterdam. Ik braaf zit te typen en me druk maak over dat het alsjeblieft niet uit de hand gaat lopen.

Wat??? Hoor ik haar zeggen, Pa, het is allemaal allang uit de hand gelopen!

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Frank Nederstigt schreef op Zaterdag 15 oktober:
Ja ik hou ook mn hart vast. Vandaag zal het zo'n vaart niet lopen maar als ze dr over drie weken nog zitten... Er is ook kermis op de Dam, trekt 'rare' mensen aan, vlak om de hoek. Maar even een extra schietgebedje dan maar..

Ellen schreef op Zaterdag 15 oktober:
En dan heeft ze nog gelijk ook!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 plus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2