Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Mulisch, De Tijd Zelf en de half gare eieren bij het CDA Congres

Zondag 30 oktober 2011

Wintertijd. De klok is terug gezet. Bijna onmerkbaar. De mobiele telefoon, die tevens wekker, muziekspeler en mini-laptop is, had vannacht de tijd zelf al aangepast. Het kastje in de slaapkamer dat mij toegang geeft tot televisiebeelden gaf vanmorgen dezelfde tijd aan als de telefoon. Ook de laptop op mijn bureau wist het al. Het is wintertijd. De pret is er af. Het uurtje slaapwinst wordt tenietgedaan door de elektronica die nonchalant en automatisch elke menselijke handeling overbodig maakt.

Toch blijft het altijd even rekenen. Zijn we nu een uur in de toekomst of is de klok teruggezet en leven we in een zeer recent verleden. Vandaag is de sterfdag van Mulisch die gisteren postuum zijn aantekeningen voor een nieuw boek publiceerde "De tijd zelf". In de dagtaak van gisteren besteedde ik daar al aandacht aan. "De tijd zelf" .. Ik heb de aantekeningen nog niet kunnen lezen, maar de titel is prachtig. Mulisch had zelf had als wens om zijn werkkamer na zijn overlijden open te laten stellen voor het publiek. Een museum. Een plek waar de tijd zelf stil staat.

Gisteren stond de tijd stil. Langdurig. Ik was net op tijd om tegen 10 uur mezelf te trakteren op een feestelijke dag. Feest van de democratie. Iets na elven was het klaar. De tijd zelf bepaalde dat sprekers op het CDA-congres half gare eieren moesten eten. Dertig seconden kooktijd per ei is weinig. In dertig seconden een oordeel vellen is ongeloofwaardig. Na een stuk of twintig half gare eieren werden ze geserveerd, in een resolutie waar iedereen het mee eens kon zijn. "Wij zijn barmhartig".
De dag sukkelde voort en de sfeer in de zaal werd steeds beter. Halfgare eieren bleken een goede basis te zijn voor de gemiddelde congres bezoeker. In elk geval voor het Podium, waar achtereenvolgens Buma, Verhagen en Peetoom hun versie van barmhartigheid deelden met het publiek zowel in de zaal als thuis op de bank. Er was niets besloten, de tijd zelf was stilgezet, en dit werd gepresenteerd als een vooruitgang. Er werd gezongen en het samenzijn werd gepredikt. Het congres hield het midden tussen een begrafenis waar de overledene niets dan lof werd toegezongen en een ouderwetse Stuif-es-Uit uitzending waar ieder die eens een goede daad namens het CDA had verricht in het zonnetje werd gezet.

De barmhartige tijd zelf tikte door. Uren na het congres werd eindelijk verwoord wat de kijkers al bevroed hadden. Bij "Uit de Kast"-Ari Boomsma kwam het hoge woord eruit. Een vrouw van CDA-huize die het hele congres zorgvuldig had gevolgd vatte het mooi samen: Wij zijn voor een barmhartige uitzetting.

Toen ging definitief de klok op stil. Laten we de Jaarbeurs in Utrecht ombouwen tot een museum. Ter nagedachtenis. Een flinke Lazarus die de sterfhuisconstructie nog tot leven kan wekken.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Martijn schreef op Maandag 31 oktober:
Mooi.

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2