Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Honkbal, Nederland-Cuba, Joe Cordemans DiMaggio en Casey at the bat

Zondag 16 oktober 2011

Panama, 15 oktober 2011, paar minuten voor middernacht Nederlandse tijd, regen, een uur later regen, twee uur later regen. Een voor een vallen we in slaap voor de televisie. Op het scherm: het grote honkbalstadion in Panama-city waar een legendarische finale gespeeld gaat worden: Nederland-Cuba. Tussen de oogleden door zie ik jongens en meisjes aan de rand van een groot zeil staan. "Wimbledon", denk ik, dit kan nog uren duren. Ik val in slaap.
Wat dom, wat fout, wat zonde. Terwijl ik droom over Ard Schenk, Johan Cruyff, zelfs Zoetemelk komt voorbij, worden er nieuwe helden geboren. Tot voor kort was de enige honkballer die ik bij naam kende Charles Urbanus. Zou ik hem op straat tegenkomen, dan zou ik hem niet herkennen. Hij heeft zijn naam mee, die blijft bij, al is het meer dan 25 jaar geleden dat hij faam maakte.
Nederland is geen honkballand, Europa is geen honkbalcontinent. We doen mee en soms zelfs meer dan aardig. Net zoals wij bij het schaatsen blij zijn met deelname uit landen als Polen, Frankrijk en Duitsland. We kennen de techniek, de regels, en zijn ideale sparringpartners. Door ons kunnen de andere landen schitteren en laten zien hoe groot hun voorsprong is op landen die normaliter strijden om de plaatsen zes tot en met de rest.

Gisteren zijn nieuwe helden geboren. Ze waren al aangekondigd: een dag eerder werd al van Cuba gewonnen. Cuba 25-voudig wereldkampioen, de laatste tien jaar op rij de finale gespeeld, wisselt normaliter stuivertje met de Verenigde Staten om de wereldtitel. Op Joe Cordemans Dimaggio was niet gerekend.
Onthoud die naam, bij elke serieuze sport-quiz, en sluit ook Twee voor Twaalf niet uit, zal de komende vijfentwintig jaar om zijn naam worden gevraagd: Wie vermorzelde Cuba in 2011 met een Panama-hoed en een dikke Havanna in de mond op het WK Honkbal?

De naam Joe DiMaggio kennen we uit overlevering vooral door zijn huwelijk met Maryln Monroe, toch is zijn naam als honkballer wereldwijd beroemder dan Johan, Ard of Joop. Later vandaag ga ik proberen het Cubaanse verslag van de wedstrijd te pakken te krijgen. Ik wil weten hoe ze Rob Cordemans uitspreken in het land waar baseball sport nummer 1 is.
Dat is baseball ook in de Verenigde Staten. Het meest geciteerde gedicht in Amerika gaat over sport, een soort Denkend aan Holland dus, maar dan over honkbal:

Casey at the Bat, hier de eerste twee innings:

The outlook wasn't brilliant for the Mudville Nine that day;
The score stood four to two, with but one inning more to play,
And then when Cooney died at first, and Barrows did the same,
A sickly silence fell upon the patrons of the game.

A straggling few got up to go in deep despair. The rest
Clung to that hope which springs eternal in the human breast;
They thought, if only Casey could get but a whack at that -
We'd put up even money, now, with Casey at the bat. Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 maal 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2