Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Druk, druk, druk: Het SCP en onze tijdsbesteding

Vrijdag 14 oktober 2011

We kunnen opgelucht ademhalen, we zijn niet druk! Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) zegt het, dus het klopt, het is onderzocht, gerapporteerd en juist bevonden. De Nederlander is het luie beest van Europa. We voeren amper iets uit, werken niet, het huishouden is een rommeltje en ons gezinsleven stelt geen bal voor. Zes uur zijn we bezig (in totaal) met bovenstaande activiteiten. Gemiddeld dan. Dat betekent dat als U er meer tijd aan besteed er velen zijn die zelfs onder die zes uur zitten.

De werkpaarden van Europa zijn de Grieken zo blijkt uit het onderzoek. Ook de Litouwers en Esten kunnen er wat van. De Nederlander werkt gemiddeld 2 uur en veertig minuten per dag en besteedt ongeveer dezelfde tijd aan het huishouden. Kinderen verzorgen doen we in iets meer dan 20 minuten. Ongeveer de lengte van het NOS-journaal.

Het boeiende rapport dat in zijn geheel te downloaden is https://www.scp.nl/dsresource?objectid=29049&type=org heeft ook studie gedaan naar hoe wij sporten of de hond uitlaten. Het blijkt uit het onderzoek dat we niet alleen niet werken en poetsen maar ook in onze vrije tijd er een potje van maken:

Zo sporten en bewegen relatief veel Nederlanders, maar doen zij dit steeds niet zo lang: eenmaal aan het sporten of wandelen maakt men blijkbaar maar een klein rondje of houdt het bij een kort potje.

Kijk, korte wandelingen of korte potjes, daar houden wij van. Niet dat urenlange jeu-de-boulen of tric-traccen, ook geen uitgebreide natuurwandelingen. Rondje met de hond om het blok en een snel spelletjes mens-erger-je-niet met twee dobbelstenen. De rest van de tijd slapen we en zitten we ons tijd te verlummelen.

Het is maar goed dat we een SCP hebben dat ons met de neus op de cijfers drukt. Het rapport is dik en het zal veel tijd gekost hebben om het samen te stellen. Het staat bol van grafieken en er wordt steeds driftig vergeleken met het buitenland. Zo weten we nu dat Spaanse en Italiaanse vrouwen wel 4 tot 5 uur per dag aan het koken zijn. Helaas begint het rapport met een verantwoording van hoe ze aan de cijfers gekomen zijn. Ja, Tja, Ach, het staat er allemaal wel, zo beginnen ze, maar eigenlijk is het appels met peren vergelijken. In Nederland hebben we met een dagboekje gewerkt voor respondenten, en in Litouwen was het op basis van een internetpool. In Spanje en Italië is wel met een dagboekje gewerkt, maar is slecht een dag ingevuld, de Nederlanders waren daar maar liefst zeven dagen druk mee.

Leuk tijdverdrijf dus van het CPB, de waarde van het rapport, lijkt me door die verantwoording vooraf ongeveer tot nul gedaald. Ben benieuwd hoe de wetenschappers hun uren verantwoord hebben. Viel dit onder werktijd, of was het lummeltijd. Begin 2012 een nieuw rapport.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 minus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2