Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

De Wijkzuster terug, wie volgt!

Zaterdag 1 oktober 2011

Frappant dat veel zaken die ooit wegbezuinigd zijn ineens, bij nader inzien, en vast na duur onderzoek, toch besparend blijken te werken. De wijkzuster komt terug!
Nu nog maar een paar, in Noord-Brabant, maar het zal niet lang duren voordat we weer dames in witte pakjes en witte kapjes door de wijk zien fietsen. Vrolijk, de mensen groetend, een bekend gezicht in de wijk, en tevreden met haar werk. Want de wijkzuster kent, in tegenstelling tot de thuiszorg, haar klanten, weet wat er speelt, en drinkt nog eens een kopje koffie mee.
Mevrouw Schippers, onze minister, ziet het wel zitten. Het scheelt een hoop geld. De koffie wordt door de mensen zelf betaald, dat kost de overheid dus niets. Maar dat schijnt slechts een deel van de besparing te zijn!
Als je na veel zessen en zevens eindelijk op de lijst komt om thuiszorg te kunnen krijgen dan is het feest. Voordat je het weet heb je er vele vrienden en vriendinnen bij. Eén voor de steunkousen, de tweede voor de dagelijkse prik, een derde komt je even wassen, en met veel mazzel gebeurt dat wassen voordat er iemand komt voor de steunkousen, anders maar een dagje zonder kousen. De thuiszorgdames en -heren registreren en administreren, tien minuten voor de kous, 5 minuten voor de prik en voor het wassen mag iets meer tijd worden uitgetrokken. Elke handeling heeft zijn eigen prijskaartje. De prik is het duurst en de kous het voordeligst. De vrije-markt-werking in de thuiszorg heeft al het nodige stof doen opwaaien. Scherpe offertes, nog minder minuten voor de dagelijkse prik, het uurloon kan ook nog wel wat omlaag en de koffie drinken we in de auto.
Een ingenieuze pilot in Noord-West Brabant is jubelend over hoe 'we' het vroeger deden. Terug naar de tijd van Zuster Clivia en Ja Zuster, Nee Zuster. Geef de zorg weer een gezicht en meerdere handelingen gegeven door één zorgverlener werkt kostenbesparend en levert ook op sociaal vlak heel wat op. Als het niet heel snel in heel Nederland wordt ingevoerd overweeg ik een verhuizing naar Noord West Brabant, als voorzorg!

Binnenkort een pilot over de PGB's. Of doen we eerst een pilot over de terugkeer van één postbode per huisadres, met pet !Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Martijn schreef op Maandag 3 oktober:
Verhuizinkje naar Brabant is dan wel weer heel drastisch.

Arend de Zwart schreef op Maandag 3 oktober:
http://youtu.be/nJqEwgDTFSM

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 maal 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2