Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Excuses voor de verdachtmaking en de sporen van Michelin

Maandag 12 september 2011

Allereerst excuses, de impliciete suggestie dat de regering Bush maar iets achter zou houden in het onderzoek na de aanslag op de Twin Towers ( 09-11-2001) in de Dagtaak van gisteren, trek ik in.
Ik heb me laten gaan, ik heb me laten verleiden door wetenschappers van internationale allure die denken het beter te weten dan onderzoekers die door de regering Bush zelf zijn aangesteld. Niet slim, niet handig, en daarbij: wat koop je voor dergelijke complottheorieën. Niets. Niet dat Dagtaak ooit iets koopt van de Dagtaakinkomsten. De verdiensten zijn immers nul. Het is liefdewerk oud papier, en dan moet je al helemaal niet op de proppen komen met verdachtmakingen, naar welke kant dan ook.

Na tot dat besef te zijn gekomen ben ik een glaasje sap gaan drinken met een kopje soep bij het wijkrestaurant hier op de hoek. Ik raakte in gesprek met een man die zich voorstelde als Dac van Minther, pokdalig gezicht, zwaar ruikend naar de drank, maar uiterst spraakzaam en vermakelijk. Hij had een Ikea potlood in de hand, een achter zijn oor, een in de mond en vermoedelijk nog een stuk of vijftig in de binnenzak van zijn versleten colbertjasje. Ja, hij had slecht geslapen, excuseerde hij zich, de tijden zijn niet meer wat het geweest is. Waar er vroeger nog een ontbijt af kon in een fatsoenlijk hotel moest hij nu na een brakke nacht en de ochtendkrant rechtstreeks naar het eerste het beste (?) restaurant voor zijn onderzoek. Resultaten verwerken, klein tukje doen, en door naar het avonddiner. Gelukkig kwam hij bijna altijd aangekondigd, daar zorgde de directie wel voor, en als dat onverhoopt niet het geval was dan kenden ze hem wel. Hij was immers, en dat zei hij nu iets minder luid, een van de drie inspecteurs in de regio, verantwoordelijk voor het beoordelen van de kwaliteit van de restaurants. Hoe groot zijn regio dan wel was? Die strekte zich uit van Bouillon in het zuiden van België tot iets boven Beerta in Noord-Oost Groningen. Verder ging hij niet, alles meer naar boven moest het zelf maar uitzoeken.
Ondertussen zag ik hem de scorelijst invullen met het halfafgeknabbelde potloodje. Een gevallen druppeltje vloeibaar hout veegde hij nonchalant met zijn servet weg.
Tot mijn verbazing zag ik hem de hele lijst invullen, van voorgerecht tot de dubbele espresso na het toetje, terwijl ik zeker wist dat hij net als ik het keurig bij de soep en het glaasje sap had gelaten. De sap dan met een scheut erin.
Zo, zei hij, dat wordt een dubbele aftrek van punten, hadden ze me maar met meer egards moeten ontvangen.

Ik kreeg een knipoog als afscheid en ik zag hem even later in de auto stappen. Op de achterruit een stikker van een Jerommeke-achtige figuur. Hij scheurde weg, de sporen van zijn Michelin banden als bewijs dat hij hier was geweest.


lees ook het verslag in de Volkskrant over de keurmeesters van de Michelin: https://bit.ly/pvtAQX

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2