Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Einstein , Woody Allen en het licht van Midnight Paris

Zaterdag 24 september 2011

Teruggaan in de tijd is mogelijk. We wisten het allemaal eigenlijk al, maar Einstein had uitgerekend dat het niet kon. Dus kon het niet. Eindelijk lijkt het bewijs te zijn geleverd. Neutrino's zijn met een snelheid, sneller dan het licht niet alleen onder de Franse en Zwitserse Alpen maar verder tot aan onder de Italiaanse Apennijnen gejaagd. Sneller dan het licht is sneller dan de tijd. In elk geval sneller dan hoe wij, mensen van vlees en bloed, de tijd ervaren.
In dit licht bezien is het niet zo'n ramp dat Dagtaak een volle week niet is verschenen. Gaat met terugwerkende kracht helemaal ingehaald worden.

Frappant is dat ik gisteravond Govert Schilling, die de nieuwe ontdekking van reizen sneller dan het licht haarfijn uitlegde aan de simpele kijkers bij Pauw en Witteman, pas zag nadat ik was thuisgekomen van Midnight in Paris geregisseerd door Woody Allen. Thema van de film: het grote romantische verlangen naar "vroeger". De hoofdpersoon, een broodschrijver met literaire aspiraties, is met zijn aanstaande vrouw, schoonouders en vrienden in Parijs. Typerende Woody Allen conversaties maken de film al leuk voordat de auteur ontdekt dat hij 's nachts terug in de tijd kan reizen. Terug naar de jaren twintig in Parijs. Prachtige nostalgische beelden van het oude Parijs. Nog mooier wordt het wanneer de auteur de rauwe Hemingway ontmoet, Cole Porter, de jonge Salvador Dali en zijn manuscript mag laten lezen aan Gertrude Stein. Iets verder in de film gaan we zelfs wat verder terug in de tijd naar de Belle Epoque en zien we Toulouse Lautrec in de Moulin Rouge zijn tekeningen maken.
De film is komisch, romantisch, nostalgisch maar vooral uiterst sfeervol. Er zit ook nog een moraal in de film maar die zal ik hier niet verklappen. Terug-in-de-tijd films zijn vaak flauw maar Midnight in Paris is van een andere kaliber.

Toen ik terugreed naar huis dacht ik nog dat de film een prachtige fantasie was, mooie beelden, het oer-verlangen van de mens naar nostalgie en de romantiek voedend. Niets bleek echter minder waar. Terug in de tijd is mogelijk. Woody Allen moet tijdens het maken van de film Einstein zijn tegengekomen die hem haarfijn uit de doeken heeft gedaan dat in 2011 de waarheid aan het licht zou komen en dat hij er als de kippen bij moest zijn om dat alvast op film vast te leggen. Of we nu met z'n allen de reis terug moeten willen maken is maar de vraag. Maar een avondje met Woody naar cafe Maxime en het daar op een zuipen zetten met Hemingway lijkt me wel wat.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

ton schreef op Zaterdag 24 september:
Zo bleek ook de snelheid van het licht maar relatief te zijn...

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 maal 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2