Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Dag van de scheiding Willem Meers , Agatha Leenaerts en Scheidingsconcept

Donderdag 15 september 2011

Vandaag is het de dag van de Scheiding. Bijzonder. We hebben een dag van de arbeid, een dag van de architectuur, een dag van de chemie, een dag van de duurzaamheid. Maar een dag van de scheiding leek me wel iets heel aparts. Wat is er in hemelsnaam te vieren op zo'n dag?
Toen ik gisteren een tweet zag langskomen met deze mededeling besloot ik nadere informatie in te winnen. Na wat googelen en een paar mislukte telefoontjes kreeg ik Harry Lunneker van https://www.scheidingsconcept.nl aan de telefoon. Hoe dat dan zit? Lunneker vindt het zelf ook een bijzonder initiatief. Er vinden in Nederland meer dan 30.000 scheidingen per jaar plaats. Dat zijn er elke dag ongeveer 100. Veel hè ?, zegt hij. Tegenwoordig strandt een op de drie huwelijken en het lijkt erop dat het nog steeds groeiende is. Voor hem is het geen feestdag waard maar waarom juist vandaag tot de dag van scheiding is uitgeroepen weet hij. " Vandaag is het exact 215 jaar geleden, op 15 september 1796, dat de eerste echtscheiding werd uitgesproken tussen Willem Meers en Agatha Leenaerts. Officiële reden: onverenigbare karakters. Willem was tijdens de scheiding in geen velden of wegen te bekennen, dat verhinderde de rechter niet de echtscheiding toch uit te spreken. Het initiatief lag volledig bij Agatha. De Franse wetgeving die toen in Nederland gold bood de mogelijkheid voor de scheiding. Agatha en Willem waren de eersten die er gebruik van maakten."
Harry glimlacht er niet bij. Nee, scheiden is geen feest. Er is een schatting dat er bij alle echtscheidingen in totaal zo'n 50 tot 60.000 kinderen betrokken zijn. Naast de administratieve en financiële rompslomp komen daar natuurlijk alle emoties bij. Misschien dat een dag als deze het scheiden uit de taboesfeer, waar het nog steeds in zit, kan halen. Mensen praten er niet makkelijk over en zijn in eerste instantie vaak geneigd alles zelf uit te gaan zoeken en te regelen. Als blijkt dat de alimentatieregeling, of de ouderschapsregeling (mochten er kinderen betrokken zijn) , of zaken rond een eventuele hypotheek toch te lastig zijn om zelf mee aan de slag te gaan nemen ze contact op met adviseurs zoals hij. "Ik zie mezelf als regisseur, ik zit aan tafel bij de partners en we proberen in alle rust alle zaken door te nemen". "Voor mij, zo gaat Harry Lunneker verder, is het het mooist als de beide partijen toch min of meer als vrienden uit elkaar gaan. De zaken goed geregeld hebben en zo een nieuwe start kunnen maken in hun verdere leven". Idealistisch? Wellicht, maar het lukt vaak wel. "Zolang er nog asbakken door de kamer vliegen heb ik er niets te zoeken. Ook zie ik mijzelf niet als mediator. Ik neem rompslomp over en probeer door zaken zo helder en duidelijk mogelijk te bespreken en vast te leggen weer wat lucht te scheppen in het pijnlijke proces.

Maar, zo wil ik nog weten, hoe is het verder gegaan met Willem en Agatha? Uit piëteit met de nabestaanden wil Harry daar niet veel over kwijt. Wel laat hij doorschemeren dat Agatha al spoedig een nieuwe minnaar had. Ze is echter nooit meer hertrouwd. Willem schijnt nog steeds spoorloos te zijn.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Willem Meers jr schreef op Donderdag 15 september:
Met mijn over-over grootvader is het niet meer goedgekomen, met tante Agatha hebben wij geen contact meer. Gelukkig hadden zij een goede bemiddelaar zodat het snel en goedkoop geregeld was. :-))

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2