Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

911 Twin Towers en de documentaire Experts Speak Out

Zondag 11 september 2011Deze Dagtaak gaat over 911, of zoals we op zijn Amerikaans uitspreken nine eleven.

Een waarschuwing vooraf. Als u er gevoelig voor bent dan is er een behoorlijke kans dat u de link die ik zo ga weggeven gaat aanklikken. Daar is nog steeds niets bijzonders aan, maar de verleiding kan erg groot zijn om te blijven hangen op de site. De website ondersteunt de documentaire die deze week in Tuschinski in première is gegaan en momenteel wereldwijd vertoond wordt. Aan het woord veel experts die hun licht laten schijnen over de instorting van de Twin Towers. Centrale vraag: is de instorting wel het gevolg van de vliegtuigen die zich in de torens boorden en is er sprake van enige regie vooraf anders dan dat we in de officiële regeringsverklaringen hebben gehoord?

De experts doen hun uiterste best om wetenschappelijk te blijven en zo min mogelijk in complottheorieën te vervallen. Bij het zien van de site en filmpjes kwam ogenblikkelijk de film van Barry Levinson uit 1997 Wag the Dog in herinnering. Ware het niet dat deze film een tragi-komische invalshoek kende. Starring Dustin Hoffman en Robert de Niro. In Wag the Dog wordt een oorlog tot in de puntjes in scene gezet om het Amerikaanse volk ervan te overtuigen de "juiste" presidentskandidaat te laten kiezen. Wag the Dog gaat over het creëren van een vijandbeeld en het voeren van een virtuele oorlog om daarmee hogere doelen te behalen. Zo oud als de wereld dus, maar met moderne technologische middelen een haalbare kaart.

De documentaire 9/11 explosive: Experts speak out (klik op de tekst voor de link naar de Nederlandse websites met ondertitelde fragmenten van deze documentaire) stelt de feiten zoals de wereld die gepresenteerd heeft gekregen over de aanval op de Twin Towers aan de kaak. En dat op niet mis te verstane wijze. Ik heb de documentaire nog niet in zijn geheel kunnen zien, alleen de trailer en flink wat filmpjes die op de site zijn gezet.

Dat de aanslag op het WTC op nine eleven de wereld op alle fronten: politiek, militair, filosofisch, economisch en cultureel heeft veranderd is in alle toonaarden beschreven. Dat het de VS in staat heeft gesteld om paal en perk te stellen aan burgerrechten, in staat heeft gesteld legitimatie te vinden voor oorlogen die in geen verhouding staan tot de aanslag, dat de War on Terror in Europa heeft gezorgd voor een explosieve toename van xenofobie ten aanzien van moslims, is allemaal geanalyseerd en zal over tientallen jaren door historici in het juiste perspectief worden geplaatst.

Experts Speak Out voegt een geheel nieuw perspectief toe dat alleen complotdenkers in hun stoutste dromen konden bevroeden. Zien deze documentaire dus, lijkt me.

In de documentaire ook Obama aan het woord: "wetenschappelijke integriteit ondermijnen is het ondermijnen van de democratie".Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2