Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Zondag: weekoverzicht, zondagszinnen (2)

Zondag 14 augustus 2011Dagtaak de afgelopen week


Zaterdag 13 augustus : Subsidies, Kleine Ambassade Projecten en de kwetsbare Muur .

Vrijdag 11 augustus: IBM, DOS, Floppies en de jarige PC

Donderdag 10 augustus: Ping, Het Glazen Huis, Geen Stijl en de digitale Droom.

Woensdag 9 augustus: Londen, Rellen, Plundering: behoefte aan duiding..

Dinsdag 8 augustus: Fat Man, Little Boy, Randy Newman en de Crisis

Maandag 7 augustus: Zomergasten, Step Vaessen en Joy Division: She's Lost Control

Zondagszinnen (2)

Soms heb ik behoefte aan een spreuk van de dag. Ik loop naar de kast, pak er een willekeurig boek uit, sla het open waar ik vind dat moet en lees een passage. Tien tegen een dat je vindt wat je wilt vinden. Een beetje gesorteerde boekenkast helpt wel, denk ik.
 
Zo ook nu. Ik ben ervan overtuigd dat de twee boeken wat met elkaar te maken moeten hebben en ik neem de duivelse proef. Eerst Auster. Voorzichtig laat ik mijn vingers langs de pagina’s gaan. Nu. Ik sla open, blz 90 van de vertaalde uitgave: “Een beeld bijvoorbeeld van een man die alleen in zijn kamer zit. Als in Pascal: “Al het ongeluk van de mens komt voort uit slechts een ding: dat hij niet rustig in zijn kamer kan blijven”.

Toen Grunberg, blz 82, 20ste druk, paperback uitgave: “Nog 3 dagen fluisterde ik in haar oor. Ik vond het leuk om in haar oor te fluisteren, want dan moest ik de haren die over haar oren vielen wegschuiven. “Nog drie dagen”, zei ze. Ik vroeg hoe lang het nog zou duren voordat alles beter zou worden. Ze dacht dat dat nog heel lang zou duren, nog wel jaren, dat het zo lang zou duren dat je er bijna niet op kon wachten. Ik dacht dat drie dagen genoeg waren om alles te veranderen. Of tenminste een beetje. “Hoeveel minuten zijn 3 dagen?”, vroeg ze. We rekenden het uit op een bierviltje. Het waren 4320 minuten. Ze zei: “Ik zou willen dat al die minuten een dag waren uit mijn leven die ik anders zou kunnen doen.’ “Wat zou je anders willen doen”, vroeg ik.
“Ik denk dat ik de meeste dagen gewoon in bed had willen blijven liggen. Er zijn maar een paar dagen waarvoor ik had willen opstaan”. We gingen die dagen zoeken . Eerst in haar leven en toen in mijn leven, en toen in het hele korte leven dat van allebei was….’.

Beide passages boezemden mij angst in. Was ik tevergeefs opgestaan? Zou mijn plan om er vandaag op uit trekken fout zijn? Wat moest ik? Juist nu, nu ik besloten had om het leven in eigen te hand nemen werd ik wederom met twijfels omringd. Mijn angst ging hand in hand met een groot verlangen. Het verlangen om er juist vandaag wat van te maken. Om er voor te zorgen dat deze dag een van die dagen zou blijken waarvoor ik op had willen staan.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2