Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Zomergasten, In Therapie en helende Kunst

Maandag 25 juli 2011

Als Marc-Marie Huijbregst zijn mond open doet bij De Wereld Draait Door dan is het eerste wat ik denk: praat eens normaal, doe gewoon, maf typetje! Gisteren was hij te gast bij Zomergasten en een hele avond lang geen gekke stemmetjes, geen raar typetje maar een gevoelige man die wars is van ruzies, met ontboezemingen kwam en naast wat hoogwaardige Kitsch ook prachtige fragmenten liet zien met als uitsmijter de film: Chere Inconue met in de hoofdrol Simone Signoret. Ik had bedacht met de televisie in slaap te gaan vallen, maar ben wakker gebleven tot aan de dramatische slotscène van de nachtfilm toe. Deze eerste aflevering Zomergasten met Jelle Brandt Corstius maakt de uitzending vanavond van In Therapie overbodig. Een betere tv-therapie is haast niet te bedenken.
Ik heb helaas geen lijstje bijgehouden van fragmenten die Marc-Marie liet zien, maar in mijn herinnering weinig tot geen enkel fragment van vaderlandse bodem. Geen publieke omroep producties, geen RTL fragmenten maar vooral veel BBC, Frans en Amerikaans. Welhaast alles op het snijvlak van Kunst en Kitsch. Over de waarachtigheid van emoties, gespeelde sentimenten en echte sentimenten. En daar zat hem altijd bij Marc-Marie de crux. Hoe geestig soms ook, het gekunstelde mannetje bij DWDD kon me nooit bekoren. Gisteravond wel. En dat was zeker de verdienste van Jelle Brandt Corstius zoon van beroepsruziemaker Piet Grijs, Battus, Hugo Brandt-Corstius. Los van de waan van de dag, en dat was na dit weekend ook wel even nodig.
Een avond Zomergasten zoals gisteravond stemt mild, nuanceert en laat je zelfs van de Russische Marco Bakker genieten.

Niet het hoogtepunt van de avond wat betreft de kwaliteit van het fragment maar wel wat betreft het idee was het optreden van Jessye Norman die in Parijs 1989 het Franse Volkslied La Marseillaise mocht zingen tijdens de herdenking van de Franse Revolutie. Kunst en Cultuur, zo betoogde Huijbregst, is er voor het volk, het brengt mensen bij elkaar. Dit is ook voor Henk en Ingrid bedoeld en ook zij genieten hiervan. De immense bezuinigingen in de Nederlandse cultuursector maken de infrastructuur kapot die nodig is om mensen bij elkaar te brengen. Zijn historisch bewustzijn ging nog een stapje verder en hij haalde Churchill aan. Toen Churchill tijdens de Tweede Wereldoorlog gevraagd werd om drastisch te bezuinigen op de cultuur sector in verband met de uit de pan rijzende oorlogsuitgaven scheen Churchill gezegd te hebben: But, what then are we fighting for? Met andere woorden, welke waarden zijn we aan het verdedigen op vreemde bodem als we onze eigen waarden verkwanselen.

En zo is het.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Flip Feij schreef op Maandag 25 juli:
"But then what are we fighting for?", schijnt het geweest te zijn.

Martijn schreef op Maandag 25 juli:
Gesloopt.

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2