Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Rekensommen Noodhulp aan Griekenland en de Hoorn van Afrika

Dinsdag 26 juli 2011

De noodhulp aan Griekenland is honderd maal groter dan de hulp die nodig is aan de mensen in de Hoorn van Afrika. Althans, als je de simpele rekensom kunt maken: 159 miljard Euro gaat er volgens de laatste berekening richting Griekenland. In Afrika is 1,1 miljard Euro nodig komend jaar om de Hongersnood van ongeveer 10 miljoen mensen op te lossen. Een kleine 100 Euro per persoon.

Nu moet je de 159 miljard Euro aan Griekenland splitsen in het geld dat van de overheden komt en het geld dat verwacht wordt van de private sector. Respectievelijk 109 miljard en 50 miljard. Om het helemaal eerlijk te doen delen we de bijdrages over het aantal jaren dat de lening (zeg maar gift) gaat lopen. Dan komen we tot een jaarlijkse bijdrage, als we uitgaan van de EU en het IMF, over een bijdrage van 159 miljard gedeeld door 3 jaren van ongeveer 52 miljard euro per jaar. Gaan we uit van de Nederlandse berekeningen, model Jager, dan is de jaarlijkse bijdrage ongeveer 17 miljard euro per jaar.
Ook in Griekenland wonen ongeveer 10 miljoen mensen. Als elke Griek honderd Euro per jaar doneert dan is de Hoorn van Afrika voorlopig gered. De Grieken kunnen dat natuurlijk niet zelf betalen. Honderd Euro per persoon per jaar is fors. Loopt al snel op tot bijna een tientje per maand. Zeg maar een flesje Ouzo per maand.

Als de EU nu in de wirwar van berekeningen de gulle gift van de Griek meeneemt in de lening aan dat land, dan zijn we met een 1,1 miljard Euro extra klaar. Honderdnegenenvijftig miljard aan Griekenland wordt honderdzestig miljard, geen hond die dat merkt. En of we dat nu door 3 of door 9 delen zal de gemiddelde Griek niets uitmaken. De Ouzo hoeft er niet voor te blijven staan en hij draagt ook nog bij aan het welzijn van de wereld. Een vorm van Good-feeling. Daar bijgenomen dat giften ook nog aftrekbaar zijn voor de belasting wordt het helemaal een win-win situatie.

Ik stel voor dat de grote rekenmeesters Rutte en De Jager met enige spoed richting Brussel vertrekken om dit voorstel in te dienen. De Grieken komen dan de zomer door met hun Ouzo en in de Hoorn van Afrika kan een begin worden gemaakt met de voedselhulp. En laten we eerlijk zijn: als ze het een beetje slim brengen dan is er sowieso geen hond meer die het snapt en is de menselijkheid toch weer een beetje terug.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Theo Koeweiden schreef op Dinsdag 26 juli:
Ik ben het hier helemaal mee eens De schrijver van dit stuk moet de politiek ingaan!

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2