Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Pim Fortuyn, Nederland, Noorwegen: de onschuld verloren

Zaterdag 30 juli 2011

Gisteravond was Pim Fortuyn postuum te gast bij Ivo Niehe, in de herhaling. Ivo sprak hem in Rotterdam en in Italië, tussen de gesprekken door werden fragmenten getoond uit verkiezingsdebatten, het historische gesprek na de gemeenteraadsverkiezingen 2002 met Witteman, Melkert en Rosenmüller. Fortuyn sprak mild en dan opeens  fanatiek. Soms als een romanticus, dan weer als een verbitterde strijder. Fortuyn voelde zich onbegrepen door de elite en geliefd door de grote massa. Hij wist zich al op voorhand zeker van een grote overwinning bij de landelijke Tweede Kamerverkiezingen die snel na de Gemeenteraadsverkiezingen zouden worden gehouden. Fortuyn profileerde zich overduidelijk als een man die de Islam als achterlijk beschouwde en de economische situatie in het land bestempelde als de Puinhopen van Paars.

2002. Toen ik gisteravond keek leek het geschiedenis. lang vervlogen tijden. Een tijdperk terug. Op 6 mei 2002, bijna iedere Nederlander weet wat hij op die dag deed, was ik met mijn kinderen in het Anne Frankhuis. Aanleiding was de film die op dodenherdenking werd uitgezonden en die een gesprek met jonge kinderen over de oorlog mogelijk maakt: La Vita e Bella met en door Roberto Benigni. Ondanks dat ze beiden in Amsterdam waren geboren waren we er nooit met zijn 3-en geweest. Dit was een goede aanleiding. In de auto terug spraken we over verdraagzaamheid, over goed en kwaad, over geweld en hoe het zo ver kon komen. Toen we genoeg hadden van het gesprek over lang vervlogen tijden ging de radio aan. Hij moest natuurlijk op een frivole zender, maar ik wilde eerst het nieuws horen. Radio 1. Pim Fortuyn vermoord. De kinderen waren jong, 9 en 13, maar zich ten volle bewust wat er gaande was. In stilte, maar met de hele weg Radio1 aan, reden we terug naar huis.
Het was gebeurd. Niet alleen Pim Fortuyn was vermoord, maar ook Nederland. De relatieve onschuld van het land was met een pistoolschot om zeep geholpen. En we wisten het alle drie, terwijl we niet konden bevroeden wat de impact de dagen erna maar ook nog vele jaren later op de Nederlandse maatschappij zou zijn.

Zoals Nederland toen door één man haar onschuld verloor, verliest nu Noorwegen door één man haar onschuld. Voor en Na. De markering. Waar in Nederland het slachtoffer postuum in beeld kan worden gebracht met markante beelden, staan daar in Noorwegen anonieme slachtoffers tegenover, het enige gezicht dat in het collectieve geheugen zal worden gegrift is het gezicht van de dader. Daar moeten de Noren het mee doen.

En de film van Benigni? Hoe een vader zijn uiterste best doet om in een wereld van haat zaaien de kinderlijke onschuld van zijn zoon te laten behouden.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2