Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Hugo Claus en Geert Wilders In Therapie

Donderdag 28 juli 2011

Geert Wilders Tweet, Tweette en zal Tweeten, Hugo Claus ziet beleefdheid als het grootste wapen en op de bank bij psychotherapeut Peter Blok bij In Therapie wordt geduld gepredikt.

Gelukkig is het komkommertijd. Dat schept ruimte. Voor ingetogenheid, voor nadenken, voor de kracht van herhaling en voor lange avonden met een Zomergast.

Als het geen komkommertijd was geweest, en Pauw en Witteman of Knevel en van den Brink er nog elke avond zouden zijn dan waren de rapen gaar geweest. Links en Rechts aan tafel om niet alleen over Griekenland en de Hoorn van Afrika te praten maar vooral over Noorwegen, de psyche van Breivik, de reactie van links en het uitblijven van de reactie van rechts. Wilders reageert. Middels de tweet. En dat wordt hem kwalijk genomen. Er wordt een zwaar beroep op hem gedaan om zich luid en duidelijk uit te spreken, niet alleen door Dibi en Cohen, maar nu ook door het conservatieve kamp. Bart Jan Spruyt wil ook uit de mond van Geert Wilders horen dat hij zich openlijk distantieert.
Ondertussen wordt de sfeer er niet beter op. De verharding neemt toe en over de rug van de slachtoffers in Noorwegen wordt een kille strijd gevoerd op Twitter en in sommige media. Waar de moord op Fortuyn rechts vleugels gaf lijkt links zich nu op te
richten en argumenten gevonden te hebben waarom het haatzaaien van Wilders c.s. wel degelijk tot geweld kan leiden. Het zou de linkse politici sieren als ze het geduld zouden vinden om voor zichzelf uit te zoeken wat er misgegaan is en waarom een vertrouwen in een open en op solidariteit gebaseerde samenleving wel degelijk bestaansrecht heeft. Juist het inhakken op de politieke tegenstander die rustig vanaf zijn Blackberry tweemaal daags Tweet legt het onvermogen van de huidige sociaal-democratische politici bloot.

Hugo Claus vertelde ons gisterenavond postuum in een herhaling van een herhaling van een herhaling, komkommertijd waardig, wat de kracht is van het wapen van de beleefdheid. Beleefd hoeven we niet te zijn tegenover de dader, ene Breivik uit Noorwegen, maar een koele beleefde respons richting Wilders heeft meer kracht dan het geschreeuw van nu. Juist nu zou de sociaal democratie de kracht naar zichzelf toe moeten trekken in plaats van afhankelijk te zijn van de man die waarschijnlijk iets gaat zeggen waar ze juist niet op zitten te wachten. Het is goed dat het nog een paar weken duurt voordat Henk en Ingrid terug zijn van vakantie, het is goed dat het nog een paar weken duurt voordat Pauw en Witteman de onderste steen boven willen hebben. Het zou goed zijn als Dibi en Cohen de handen ineen zouden sluiten en dat doen wat ze moeten doen: vertrouwen uitspreken in de democratische samenleving en de angel uit de denkbeelden van Breivik c.s. halen. Daar is nog even tijd voor.
 
Ondertussen kijken wij naar In Therapie en Zomergasten.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2