Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Zomer, Vakantie, Gekte en Therapeutische Hulp

Maandag 20 juni 2011

Vandaag is de langste dag, morgen begint de zomer. Natuurlijk is de dag niet langer dan een gemiddelde winterse dag, maar de tijd tussen zonsondergang en zonsopgang is het kortst. Wat me altijd verbaasd heeft is dat het aantal depressies juist toeneemt in de herfst terwijl we vanaf de herfst legitiem langer in bed kunnen blijven liggen. Donkere dagen, lekker vroeg naar bed, met een goed boek en daarna de zorgen wegslapen. Hoe langer op, des te langer ellende en gedoe om je heen.
De vakantieperikelen zijn het ergst. Waar "moeten" we dit jaar heen, kamperen of een huisje, in 1 keer doorrijden naar Zuid Frankrijk of Noord Spanje "dan hebben we dat ook maar weer gehad" of lekker gezellig onderweg een (peperduur) romantisch hotelletje waar je met de hond niet naar binnen mag en de kinderen lang op moeten zitten aan het diner. Hele dagen met elkaar opgescheept zitten en "leuke"dingen moeten doen, terwijl de een behoefte heeft aan niks: slapen, lezen, beetje hengelen, en de ander eindelijk eens dat goede gesprek met je wil voeren en cultuur moet snuiven.

Ook wordt dan het huwelijk en wat hebben we met elkaar nog eens flink onder de loep genomen.
Statistisch is gebleken dat het aantal echtscheidingen dat in gang wordt gezet na de zomervakantie het grootst is. Als achteloze vakantieganger zie je dat natuurlijk al aankomen: wie eens goed rondkijkt op de terrasjes aan de Cotes d'Azur, de Costa Brava of een willekeurig ander toevluchtsoord in de zomermaanden ziet aanzienlijk meer chagrijnige Hollandse gezichten dan "thuis" op het Leidseplein, de Korenmarkt, de Parade of het Vrijthof. De enigen die daar chagrijnig kijken zijn, juist: de Duitsers, Italianen, Spanjaarden en Zweden die ook hun huis en haard hebben verlaten om er eens lekker uit te zijn.

Vakantie is geen pretje, uitermate vermoeiend, en onpraktisch. Geen internet, geen tv, sporadisch de krant van gisteren en veel duurder dan dat je eigenlijk had gepland.

De komende 2 maanden gaat Dagtaak vakantieverhalen verzamelen. Nu de GGZ verbijsterd is over de kabinetsplannen en aangeeft dat E-coaching en hulpverlening via internet een veel betere oplossing is dan alle oeverloze 1 op 1 gesprekken wil Dagtaak een positieve bijdrage leveren. Iedereen die een verhaal, gedicht, of therapeutische foto heeft over hoe de vakantie overleefd is, alleen, samen of in gezinsverband wordt uitgenodigd deze op te sturen. Vanzelfsprekend veranderen we desgewenst de namen en andere herkenningspunten. Het belooft een mooie zomer te worden!Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Judith schreef op Donderdag 30 juni:
Ik herken dit helemaal. Ik haat vakanties boeken, krijg je alleen maar gezeur en stress van!

maja de bij schreef op Dinsdag 21 juni:
ik droom nog wel eens van een Krakowse vakantie als ik zwaar getafeld heb...verhaal & foto's volgen.

maja de bij schreef op Dinsdag 21 juni:
ik droom nog wel eens van een Krakowse vakantie als ik zwaar getafeld heb...verhaal & foto's volgen.

Dagtaak schreef op Maandag 20 juni:
Dank John voor deze toevoeging en uitleg. Nuttig en relevant!!

Amy van Son schreef op Maandag 20 juni:
Leuk stukje en leuke oproep, ben nieuwsgierig naar de inzendingen en stukjes!

John Knappers schreef op Maandag 20 juni:
Hoi Ton, Leuk stukje en natuurlijk vrolijk plan. Echter even kritisch op de eerste alinea. Een depressie slaap je niet weg. En heeft niets te maken met het gegeven dat je teveel of te weinig geslapen hebt. Depressiviteit heeft te maken met biologische aanleg en de wijze waarop mensen met triggers omgaan. De hoeveelheid licht die een mens mag genieten is daar van op invloed. En de hoeveelheid slaap kan handig zijn bij herstel. Maar is geen oorzaak. Het licht dus net even een stukje genuanceerder als je column wil doen geloven. Kortom, niet zo makkelijk om even te beschrijven.

Aiken schreef op Maandag 20 juni:
Ik ben altijd veel te duur in m'n vrije tijd.

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2