Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Veteranendag Anjerkinderen en tragiek van de Missies

Zaterdag 25 juni 2011


Vandaag wordt voor de zevende keer Veteranendag gehouden, voor wie het nooit heeft bijgehouden: Nederland kent ruim 120.000 (nog levende) veteranen. Dat is veel, heel veel. Een flinke provinciestad gevuld. Vier flinke eredivisiestadions vol met mensen die in een lang of kort verleden op een buitenlandse missie zijn gestuurd.
Veel gevoelens komen daar bij op, gemengde gevoelens, het moet vooral een eerbetoon zijn. Veel veteranen en vooral ook familie van veteranen weten dat deze dag niet zozeer een feestdag is, maar een dag waarop trauma's de kop op steken, het nut en onnut van de missies door de hoofden spoken. Sinds 2005 wordt de dag georganiseerd en altijd op de laatste dag in juni, de week waarin Prins Bernard jarig was. Een eerbetoon ook aan de man waarvan de definitieve biografie nog niet beschreven is.
Veel oude mannen zullen het defile vanmiddag lopen, veel mannen ook van middelbare leeftijd, ook nog relatief jonge jongens en meisjes. Voor ons land gevochten of de "vrede"bewaakt met meestal de wrange conclusie dat de situatie er niet beter op geworden is of dat er handelingen zijn verricht waarover niet gepraat mag, mocht of kon worden.
Met trots heen en met een trauma en zwaar ondergewaardeerd terug. Nederland heeft sinds de Tweede Wereldoorlog aan meer dan 100 internationale missies haar steun gegeven. Niet veel Nederlanders zullen uit hun hoofd een rijtje landen kunnen opnoemen dat boven de 10 uitkomt.

Later op de dag worden de veteranen toegesproken. Ook Rutte zal spreken en Hillen zal er bij zijn. Woorden van trots en dank, respect en eerbied zullen vallen. Misschien spreek ik voor de beurt en zal het woord vallen, maar een woord van excuus zal moeten worden uitgesproken. Te veel en te vaak zijn de veteranen, toen jonge mensen, aan hun lot overgelaten. Tijdens de missie en na de missie. De onmacht van het militaire apparaat en de onmacht van de maatschappij en de politiek om gemaakte keuzes te kunnen overzien en later in perspectief te plaatsen.
Een opsomming is overbodig maar woorden als de KNIL, politionele acties, Afghanistan, Libanon en Srebrenica moeten vallen.
De zoon van wijlen Prins Bernard zal De Witte Anjer dragen. Kinderen van veteranen die weten met welke trauma's en ellende hun vaders ,en soms ook hun moeders, rondlopen hebben zich verenigd in de Anjerkinderen. Deze kinderen kennen de geheimen of weten dat er geheimen zijn waar nooit over gesproken mag of kan worden.
Weggestuurd naar verre landen en daarna een leven lang moeten zwijgen en moeten zien op de TV of lezen in de krant dat er nadien verdomd weinig is veranderd.


(de tekst van onderstaand nummer van Billy Joel spreekt voor zich, de beelden zijn schokkend)Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2