Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Nederland Positief. Hulde: Van Swiebertje tot Geesink

Dinsdag 21 juni 2011

Het voelt aan als 12 uur op Oudjaarsavond, als de eerste grote liefde, als de tweede tot de vierde grote liefde, als Nederland in de finale van het WK en de winnaar van het Songfestival tegelijk: Nederland Positief, een feestdag voor ons allen, en dat op de eerste dag van de Zomer. De beelden die in me opkomen gaan van Swiebertje naar Ron Brandsteder, van Erica Terpstra naar Henny Huisman, Mies Bouwman en Caroline Tensen, van Geen Stijl tot het Reformatorisch Dagblad. Zandvoort en Valkenburg in één adem.

Waarom slechts één dag? Anders zou het teveel zijn wellicht. Veel meer geluk kan een mens niet verdragen.

Eigenlijk dacht ik eerst dat een grap was, en stiekem denk ik dat nog steeds (als ik erin getrapt ben dan hulde aan de foppers) maar er schijnt een heuse stichting in het leven te zijn geroepen die de positiviteit terug wil brengen in de Nederlandse samenleving, met als natuurlijk beschermheer: Henny Huisman. De beginselverklaring van de stichting begint met het leed dat aanwezig is in dit land. In heldere zinnen wordt de ellende verwoord, dan komt de ommekeer:

En toch... een positief Nederland bestaat ook. Voor positief denken én doen is alleen maar vertrouwen nodig en een zekere moed. Deze campagne brengt bovendien een ode aan allen die zich positief opstellen. Wat vinden de bekende Nederlanders eigenlijk positief aan Nederland? Mies Bouwman roemt de gastvrijheid, Wendy van Dijk is positief over de multiculturele samenleving en Bridget Maasland is trots op de ruimdenkendheid van Nederland.

Hulde, driewerf! Wat zeg ik tienwerf. Weg alle scepsis voor tenminste één dag. We gaan er wat van maken. We dansen de beroemde polonaise uit KoffieMax nog een keer, en dan met z'n allen. Niet alleen Cohen, maar ook Rutte , Verhagen en vaandeldrager Wilders. We vergeten even alle zorgen, alle bezuinigingen, alle Griekse ellende en zelfs Wilders vindt het goed als de hoofddoekjes maar oranje geverfd zijn. We beleven de langste dag van het jaar in een roes alsof we met z'n allen aan de doping zijn, En we zingen. En we dansen. En we weten zeker: Gesink wint de Tour.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Aiken schreef op Dinsdag 21 juni:
Ik word doodziek van mensen die hun handeltje gaan promoten op het internet in reacties die nergens op slaan.

Bart Flos schreef op Dinsdag 21 juni:
Yahoo! Wat een geweldig initiatief! Past helemaal in de stijl van het Anti-klaagboek: eerste hulp bij zeuren en zaniken! Doe mee en wordt anti-klager! Begin vandaag nog! Twitter hashtags: #antiklaagboek #antiklagen #antiklaaglied #STEUNdeNS #antiklaagseminar #antiklaagweek Joepie! Bart Flos www.bartflos.com www.bartflosveranderadvies.nl Kijk ook op Hyves, FaceBook, LinkedIn en natuurlijk Twitter! :-D

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2