Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Mars der beschaving

Vrijdag 24 juni 2011

Vandaag om 10.30 is de aftrap van de Mars der Beschaving op Terschelling tijdens het Oerol festival. Duizenden mensen zullen op het strand de letters Mars der Beschaving maken. Als daar zeker en vast een prachtige luchtfoto van is gemaakt, zal ik hem als het even kan en ik hoef daar verder geen rechten over te betalen zeker plaatsen. Want niets is meer gratis, en als het gratis is moet je er als de kippen bij zijn.
Bert Wagendorp pleitte deze week nog in zijn column in de Volkskrant juist voor hogere prijzen. Schijt aan het hele subsidiesysteem en vooral aan Halbe, we dokken er zelf wel voor, dat was de strekking.
Kop in het Terschellingse zand of juist niet? Trots het eigen hoofd boven water houden of kopje onder bij de Waddenzee en er pas bij Scheveningen op schelpworpafstand van het Ministerie weer bovenuit komen. Dat is de vraag.
Is kunst het toefje op de beschaving, of is kunst de beschaving zelf?
Maandag komt de bonte stoet, nat of niet, aan in Den Haag. Schilders, Dichters, Muzikanten. Er zal gezongen, gedanst, getoeterd en gescandeerd worden. Getalenteerde en minder getalenteerde minstrelen zullen hun uiterste best doen om op te vallen. Het zal Halbe niet deren. Die houdt voet bij stuk en krijgt de meerderheid van de kamer mee. Misschien hier en daar een meevallertje voor het ene orkest dat dan weer ten koste gaat van het andere orkest. De kamer heeft wel voor hetere vuren gestaan de afgelopen weken. De beschaving brokkelt al verder af, waar moet in hemelsnaam nog het toefje op geplaatst worden. De letter "v" uit het woord beschaving zal gedurende de dag langzaam oplossen en zich omdraaien tot de letter "m" is gevormd. De Mars der Beschaming. En het belooft een hete dag te worden maandag die lang gaat duren. Een bijkomend voordeel: de heren en vrouwen musici, de schrijvers en dichters, de schilders en acrobaten, de minstrelen en dansers. Ze zullen hun kunsten vertonen. Gratis en voor niets.
En Halbe mag toekijken naast Rutte vanuit het Torentje. En als het even kan: voor de laatste keer.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

arianne notenboom schreef op Vrijdag 24 juni:
Het lukt me niet om het berichtje dat ik eerder schreef te herschrijven nu ik begrijp dat je het tegenovergestelde bedoeld van wat ik in eerste instantie in het bovenstaande stukje las. Zo zie je maar, open en helder communiceren en goed lezen en luisteren is zo makkelijk nog niet. Het is maar goed dat we met elkaar praten! Via twitter als het moet :-)

Dagtaak schreef op Vrijdag 24 juni:
Geloof niet dat onze meningen zo uit elkaar liggen...nog eens lezen. De Beschaming kijkt toe uit het Torentje, en wat mij betreft voor de laatste keer!

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2