Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Maandag Osama Bin Laden , een nieuwe martelaar?

Maandag 2 mei 2011

De man op wie al jaren jacht is gemaakt is gepakt. In de nacht van zondag op maandag 2 mei 2011 is Osama Bin Laden gepakt en omgebracht. Het nieuws is vers, nauwelijks bekend wat er precies is gebeurd, maar er wordt gejubeld. Een opgetogen Obama. Een juichende menigte op Ground Zero. In Washington voor het Witte Huis heeft een grote groep mensen zich verzameld en de Nederlandse Radio1 verslaggeefster omschrijft de volksvreugde daar alsof er zojuist een WK is gewonnen. Wilde Amerika hem dood of levend? Veel stemmen gingen er op om hem voor het gerecht te krijgen "Bring him to Justice". Andere stemmen maakten zich ongerust over wat een lang proces los zou maken in de wereld. Dood is beter. In een vuurgevecht gestorven, zo is het bericht en zal het verhaal de wereld ingaan.

Het oppakken van dictators en door het volk gehate tirannen kan wat opleveren. Een direct eind aan een regime. Een oppositie die klaargestoomd wordt om de macht over te nemen. Een volk dat opgelucht adem haalt en de bijna directe ontmanteling van geheime diensten als de Stasi of een Securidad. Opportunisme bij de vrienden van de oude dictator. De Koning is Dood, Leve de Koning.

Het oppakken van eenlingen, seriemoordenaars, psychopaten levert wat op. Een direct eind aan de waanzinnige acties. Veiligheid keert terug in de wijk, de stad of het land waar de gek zijn terratorium koos. Een gezwel dat met succes verwijderd is.

Osama was noch een volksleider noch een individueel opererende psychopaat. Osama was vooral een symbool en een inspirator voor de groep mensen die met hem de terreur koos als uiting voor een diepe afkeer tegen het Westen. Soms opererend onder de naam Al Qaida en strak georganiseerd, maar vaker losse acties van kleine cellen die zich schaarden onder de dekkende naam van Al Qaida. De diepe afkeer zal niet verdwenen zijn en een symbolische leider is bij dood soms nog machtiger dan een levende leider die tot inkeer komt. Het zal afwachten zijn of Al Qaida met één stem naar buiten gaat komenen welke dat stem dat zal zijn. Voorlopig lijkt de dood van Osama vooral een geweldige steun in de rug voor Obama zelf die het oppakken van Osama als belangrijkste doel voor zijn regeringsperiode had benoemd. Of is er een nieuwe martelaar geboren? 


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Martijn schreef op Maandag 2 mei:
Ook klote voor Bush.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 minus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2