Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Donderdag Osama Reuters en de Foto

Donderdag 5 mei 2011

Het persbureau Reuters heeft drie foto's gekocht van het huis in Abbottabad waar Osama bin Laden is omgebracht. De foto's zijn gemaakt en verkocht door een Pakistaanse veiligheidsfunctionaris die waarschijnlijk in een klap een fortuin heeft gemaakt. Hoeveel Reuters er voor betaald heeft is nog niet duidelijk, maar het zullen toch een paar duiten geweest zijn, en het leven in Pakistan is vast goedkoper dan in het "Westen". De foto's zijn verkocht op een goed moment. Grote honger naar beeldmateriaal bij alle persbureaus van de aanslag. Zeker nu Obama heeft verklaard dat er geen foto van de dode Osama wordt vrijgegeven. De foto's van de drie mannen die nu in het bezit van Reuters zijn hebben een grotere waarde dan dat ze gehad zouden hebben als we Osama direct zouden hebben gezien.
Het is onwaarschijnlijk dat er niet tientallen andere mensen zijn die eveneens foto's in hun bezit hebben en waarschijnlijk velen onder hen met beeld van Osama zelf. Veiligheidsfunctionarissen, militairen zelf, overheidspersoneel in het witte huis, slimme helpdeskmedewerkers in het Witte Huis en het Pentagon. Digitaal op een chipje, op de pc doorgestuurd gekregen, opgeslagen op een mobiele telefoon. Het lijkt een kwestie van tijd voordat we ze op een onverwacht moment te zien krijgen.
Niets blijft geheim, dat weten we van Wiki Leaks, en weinig mensen zullen de verleiding kunnen weerstaan om uiteindelijk toch overstag te gaan en hun belegging te gaan verzilveren. De keus van Obama om niet tot publicatie over te gaan is te begrijpen en te billijken. Maar ook naïef. De regie over de publicatie is nu uit handen gegeven. Het was te verwachten geweest, vooraf, dat er wereldwijd honger zou zijn naar bewijsmateriaal, Dat had georganiseerd kunnen worden. Bijvoorbeeld op het moment dat hij, naar zeggen van de Amerikanen zelf, keurig gewassen was alvorens in zee gedumpt. Nu blijft het gissen welk beeld, hoe gruwelijk ook, als eerste verkocht zal gaan worden.

Wellicht is er nu al een zwarte handel gaande. Tussenpersonen, obscure makelaars in beeldmateriaal en fortuinzoekers. Wachtend op een goed moment om de slag te slaan. Op een zonnige ochtend zitten we dan aan de ontbijttafel en de hond brengt de ochtendkrant. Zijn lichte tandafdruk precies op de plek waar de schotwonden het meest zichtbaar zijn. Onze gedachten gaan dan uit naar de man of vrouw die het geduld heeft opgebracht om te wachten met de verkoop van de foto tot hij of zij een goed en veilig onderkomen heeft gevonden en gefinancierd. Misschien wel in een mooie witte villa ergens in een grote stad.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Irene Smilde schreef op Donderdag 5 mei:
Weer een goed blog,ik geniet er dagelijks van, je weet vaak de dingen te verwoorden hoe ik het ook voel en er over denk maar niet zo op papier zou kunnen krijgen, scherp, opmerkzaam en mild! Ook je rubriek opmerkelijk erg leuk. Genoten van Parijs-Roubaix had ik nog niet gezien! Mooi dat ik je in mijn twitter Tl heb. Groet, Irene

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 maal 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2