Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Dodenherdenking, de Dam en de Damschreeuwer

Woensdag 4 mei 2011

De Dodenherdenking op de Dam dreigt een politiek podium te worden. En dat is nu juist waarvoor het niet bedoeld is. Maar het zat er al aan te komen. De aanloop tot 4 mei, tot 5 mei begon al weken geleden. De ophef over de lezing van Thomas von der Dunk, de speech van Riemen in Utrecht. Mag de zoon van Rost van Tonningen en zijn Zwarte Weduwe wel of niet spreken in Culemborg. Wat staat er precies in het partijprogramma van de PVV over het nationaal socialisme en waarom staat dat daar? Mei Li van de Partij van de Arbeid (PvdA) haalt een passage uit het programma aan waarin de PVV het nationaal socialisme gelijkschakelt met het socialisme. Ze vindt dan ook dat de PVV zich verre moet houden van de Dam vanavond. Wilders vindt natuurlijk dat hij met trots vanavond op de Dam aanwezig moet zijn en met hem vele andere PVV-ers.
Wilders is vergeleken met Hitler in een artikel op Joop.nl van de VARA. En nu zou blijken dat Wilders en zijn PVV Hitler zien als een Socialist. En dat we op 4 mei alle slachtoffers van het (nationaal) socialisme herdenken.

Vanavond op de Dam zijn er extra veiligheidsmaatregelen. Dit naar aanleiding van het incident een jaar geleden. Toen zaaide een verwarde man paniek door tijdens de twee minuten stilte te gaan schreeuwen. Niet alleen onkies, immers de twee minuten zijn voor iedereen bedoeld om in stilte te herdenken, maar ook gevaarlijk. Op de overvolle Dam begonnen mensen in paniek heen en weer te rennen en raakten er velen bekneld tegen de dranghekken. De man was verward. Viel hem veel te verwijten?
Er wordt nu ruim voor de twee minuten al geschreeuwd. Politieke provocaties. In de aanloop naar een dag, een moment waarop los van de politiek alle Nederlanders en militairen worden herdacht die in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.
Het opeisen van de Dodenherdenking voor eigen politiek gewin is onkies. Maar ook gevaarlijk. Op de overvolle Dam vanavond dreigen mensen elkaar aan te kijken en te beoordelen op politieke voorkeur of overtuiging. Bekneld in de verwarring en angst die nu gezaaid wordt. Niet door verwarde mensen, maar door mensen die bij vol bewustzijn zijn.

Twee minuten stilte is niet genoeg.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Els Rentenaar / @Schrijfs_Els schreef op Woensdag 4 mei:
Een prachtige blog die de essentie van dodenherdenking nog eens onderschrijft. Voor het geval we die nou een beetje dreigden te vergeten...

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 plus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2