Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Dinsdag Geronimo Obama Trump en de Geboorteacte

Dinsdag 3 mei 2011


Terwijl Obama zaterdagavond  1 mei aanzat aan het jaarlijkse journalistendiner waren de voorbereidingen voor de aanval op Osama bin Laden al in volle gang. Vele malen moet Obama ongeduldig op zijn horloge gekeken hebben. Wat zijn de commando's nu aan het doen? Wat eet Osama op dit moment? Gaat alles goed uitpakken? Zijn politieke carriere hangt ervan af. Normaliter geen tijd om grappen te maken. De zenuwen moeten hem door de keel gegierd hebben. Er moesten echter nog grappen gemaakt worden. Het is de gewoonte dat op dit diner de President zijn grootste politieke tegenstander op de hak neemt. Dit jaar Donald Trump. Iedereen die het filmpje gezien heeft, nog niets wetend van de voorbereidingen van de aanval in Abottabad, moet zich al verbaasd hebben hoe ontspannend Obama daar stond. De boer met kiespijn lachte mee. Nog geen dertig uur later heeft Obama zijn politieke carriere veilig gesteld. En Donald Trump rest slechts eerbied voor de daad van de Democraat.  Of het moet nog erg raar gaan lopen de komende dagen.

Een jaar voor de verkiezingen moest er ook wel een daad komen. Een beetje president zorgt daarvoor. De nekslag voor de beoogde tegenkandidaat en een klap in eigen gezicht als de doelstelling mislukt. De beide Bushen hadden Irak op de korrel. Reagan had zijn Berlijnse Muur en het imperium van het kwaad (Evil). Kennedy Cuba, Johnsson en Nixon Vietnam. Clinton was de sigaar, maar zijn vrouw maakte en maakt wederom veel goed.

Geen enkele suggestie hier dat het Obama om eigen gewin te doen was. Maar het moment kwam wel als geroepen. Waar Obama nog zwaar onder vuur lag de afgelopen weken als een president waaraan zwaar getwijfeld werd of hij een echte Amerikaan is, is nu elke twijfel weg: Obama is de Ware Amerikaan met ballen. De verlosser. De man die de War on Terror volledig overgenomen heeft van de Bush famillie en zijn Republikeinse vrienden.

De operatie heeft een passende naam meegekregen. Operatie Geronimo. Geronimo was een Apache Indiaan die zich weigerde neer te leggen bij de overheersing van de Amerikaanse blanke immigrantenbevolking. In 1886 werd hij samen met 35 medestrijders door een troepenmacht van 5000 soldaten overmeesterd en moest hij zich gewonnen geven. Geen van de blanke 5000 man die hem te grazen nam kon bogen op een eeuwenlange worteling op Amerikaanse bodem. Geronimo kon dat wel.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 minus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2