Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Woensdag Uitzending DT&V

Woensdag 27 april 2011

De Dienst Terugkeer en Vertrek. Afgekort DT&V. De naam van de dienst laat weinig aan de fantasie over. De afkorting wel. Zie je alleen de afkorting dan denk je dat het om een nieuw televisieprogramma gaat. Een talkshow. Beetje glossy en vooral mooie gasten. Liefst met wisselende tafeldames die een tikje oosterse schoonheid combineren met nederlandse welbespraaktheid. Via Twitter wordt met behulp van de hashtag #DT&V al vroeg in de middag bekend gemaakt wie er in de uitzending aanwezig zullen zijn. Zittende achter de Verrekijk at Primetime kunnen we meetwitteren met de mooie gasten die verhalen over hun succesverhalen. In de eerste uitzending is het al direct smullen. Alle doelpunten en briljante acties van Salomon Kalou worden op een groot scherm achter hem in beeld gebracht waarna hij kort mag uitleggen hoe zijn gezinssamenstelling is en waarom hij graag zijn carriere in Nederland wilde vervolgen met als gewenst hoogtepunt het dragen van de Wereldbeker. Kalou ziet er keurig uit. Mooi pak, vers aangenaaide glimmende knopen om de manchetten en een goede bijpassende bloes. Wie dat ontworpen heeft en in elkaar gezet had? De camera zoemt in op zijn tafelgenoot Zekeriya Gumus. Inmiddels wat grijzer maar nog steeds de toonaangevende kleermaker uit de Amsterdamse Pijp. Na een paar jaar een zaak in Turkije te hebben gehad is hij op veler verzoek teruggekeerd naar de Provinciehoofdstad van de Republiek Schengen, omdat, zo verhaalt hij, het te duur werd voor veel hoofdstedelingen om voor elk knoopje of pijpinkorting het volle pond te betalen aan de Schengense postbezorging. De bloeiende kleermakersonderneming is weer gevestigd in een van de zijstraatjes achter de wereldberoemde Albert Cuypmarkt. Wereldberoemd omdat je daar niet alleen bijna alle nationaliteiten kunt aanschouwen maar ook hun nationale producten kunt kopen. Na een korte maar flitsende break met hoogtepunten van de dag verzorgd door het hippe duo Gerd en Geert, in de volksmond de Hyena's genoemd, niet te verwarren met de Jakhalzen, is het de beurt aan het damesgezelschap. Er volgt een ge-ensceneerd twistgesprek tussen Sahar en de gezusters Khorshidi. Ge-ensceneerd want in feite zijn ze het roerend met elkaar eens. Maar er moet nu eenmaal gekozen worden. Het twistgesprek gaat over in welke gemeente uit de Republiek Schengen het het best vertoeven is. Sint Annaparochie of Borne. De zusjes lijken betere kaarten te hebben, want ze zijn immers met zijn tweeen. Als Kalou zich er mee wil bemoeien wordt hij kortgehouden. Iedereen krijgt een (1) kans hier, wordt hem door presentatrice Rita V. bits toegebeten, op een toon alsof ze De Zwakste Schakel presenteert, maar als je je zegje gedaan hebt is het verder aan de kijker om te beslissen.

Zowel het sms- als het Twitterpubliek krijgt daarna 5 minuten om een oordeel te vellen. De gasten vermaken zich intussen met de bekende TV-kok J.Braakkooi. Als de stemming gesloten is komt er een grote zwarte limousine met geblinddoekte ramen het podium oprijden. De gast met de minste stemmen moet instappen en vertrekt. Met onbekende bestemming.

De 3J's spelen de eindtune. Morgen weer een uitzending

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2