Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Woensdag Eicellen of IJscellen?

Woensdag 6 april 2011

Het zal even wennen zijn maar het zal niet lang meer duren voordat de volgende advertenties zullen verschijnen: "Gepensioneerd ouderpaar zoekt lieve fitte ravot-oppas" , of " Met spoed kleuterleidsters gevraagd in pensionado-oord nabij Marbella". Of "Belasting advies voor pensioengenieters met kinderbijslag". Als het aan het AMC in Amsterdam ligt dan sluit Nederland zich vanaf vandaag aan bij de ontwikkeling die in tal van andere landen al lang gemeengoed zijn. De mogelijkheid om eicellen te laten invriezen en te bevruchten op een moment dat de moeder er klaar voor is. De richtlijnen voor het toepassen van deze medische ingreep zijn nu nog geconcentreerd op het terugplaatsen van de eicel bij vrouwen tot 45 jaar. Ook het argument dat deze mogelijkheid een oplossing kan bieden voor vrouwen die door een ziekte, bijvoorbeeld na chemokuur bij kanker, hun vruchtbaarheid dreigen te verliezen, roept positieve reacties op.
De argumenten van een eventuele ziekte of de leeftijdsgrens van 45 lijkt er bij gesleept te zijn om bij het Nederlandse volk en de Nederlandse politiek gedoogsteun te krijgen. Wie wil het een vrouw van zeg 43 jaar onthouden om een kind te mogen krijgen, geboren uit een gezonde eicel die ze een paar jaar daarvoor heeft laten invriezen, net voordat ze op medische gronden een behandeling heeft moeten ondergaan met groot risico dat haar vruchtbaarheid zou worden aangetast? In een interview van een jaar geleden op de website van Vrij Nederland waar ook Sjoerd Repping, hoogleraar voortplantingstechnologie AMC, aan het woord kwam werd al de grens van vijftig jaar geopperd. Ook die grens was niet medisch of opvoedkundig gemotiveerd, maar meer als mogelijkheid met de natte duim omhoog. Laten we onszelf niet voor de gek houden. Als het medisch technisch mogelijk is en we beetje gewend zijn aan het idee dan zal de leeftijdsgrens steeds verder komen te liggen. In Harlingen is een 62-jarige vrouw na een vruchtbaarheidsbehandeling in Italie behandeld en inmiddels bevallen. Even wennen dus.
In de Verenigde Staten wordt geadverteerd met de "Freeze your clock-service". Bevries je biologische klok en ontdooi die op een later moment. Vooral het woord service klinkt nobel. Dienstbaar, faciliterend, nu te druk met werk? carriere maken? nog geen zin in vaste partner? of simpelweg er nog niet uit of je ooit nog een kind wilt. Geen punt "Freeze your Clock" en we zien u terug op een later tijdstip in uw leven als U er klaar voor bent.
Ik snap de trots van de medische wereld dat ze hier toe in staat zijn, ik snap de vrouwen die in een schrijnende situatie zitten. Ik snap veel, maar mijn ouder wordende hersens fluisteren mij in dat we met gekkigheid bezig zijn, dat we de maakbaarheid van het leven schandeloos aan het overdrijven zijn. Wellicht dat het mogelijk is om in de nabije toekomst het deeltje van de hersenen dat de jeugdige flexibiliteit in zich draagt te isoleren en in te vriezen. Zodat deze in een latere fase van het leven weer geïmplanteerd kan worden en we ons ook nog op hoge leeftijd kunnen vinden in de mogelijkheden van de moderne technologie. Ik zal de eerste zijn die zich aan gaat melden. Tot die tijd weiger ik het een gezonde ontwikkeling te vinden.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 plus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2