Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Vrijdag Royal Wedding

Vrijdag 29 april 2011


"Schande aan hem die er kwaad van denkt". Dit is de tekst die op de blauw fluwelen band is geschreven van de leden van de Orde van de Kousenband. De meest elitaire Britse adelijke orde. Prins William is Ridder in de Orde, maar ook bijvoorbeeld Margaret Thatcher. Keizer Hirohito is lid geweest, na er even uit te zijn gezet toen de schande van zijn daden in de Tweede Wereldoorlog te veel drukte op de orde. Het benoemen van de ridders is het voorrecht van de Britse Kroon.

Wat er gebeurt wanneer er een schande over je wordt uitgesproken is niet geheel duidelijk. Het klinkt toch als een soort Fatwah, je wilt er liever niet achterkomen, het onheil moet je niet over je afroepen. Aanpassen en accepteren lijkt het credo.

Op twee opeenvolgende dagen valt er te genieten van al het moois dat de twee gerenommeerde europese koningshuizen te bieden hebben. Vandaag het huwelijk van William en Kate in Londen morgen Koninginnedag in Weert, Thorn en natuurlijk ook Lienden.

In London wordt een exclusieve wc-pot ingebouwd in een hotelkamer waar Kate logeert en tevens een televisie in bad. Kosten voor de kleine verbouwing voor een nacht 150.000 pond. In Thorn waar Beatrix zaterdag een uurtje verblijft worden voor zevenhonderduizend euro (€ 700.000) aanpassingen aangebracht. In Lienden, gisteren al uitgebreid over bericht, zijn 200 Polen beschikbaar om voor de 6000 tellende gemeenschap de ballonnen op te blazen.

Zeg maar: echte volksfeesten! Maar er kwaad van denken komt niet in me op.

In beide landen worden de feestvarkens volledig afgeschermd van iedereen die er maar enigszins kwaad van kan denken. Hiervoor zijn volgens de beschikbare cijfers 5000 Britse agenten en in Nederland 1300 agenten (per uur) nodig. In Engeland vindt de ceremonie nog plaats op een stukje Londen waar vaker dit soort festiviteiten zijn georganiseerd, dus redelijk te plannen volgens klaarliggende draaiboeken. In Nederland vieren we het elk jaar kriskras door het land heen. Nog een paar jaar en nog wat wat bezoeken van ons koninklijk huis aan dorpen, stadjes en steden en het blikveld van de bewakingscamera's dekken het gehele land. Zo bezien is het nog een nuttige investering ook.

Deskundigen hebben het terreurrisico en ook de creativiteit van eventuele aanslagplegers in kaart gebracht, dat maakt het eenvoudiger om te anticiperen op eventuele calamiteiten. Beatrice de Graaf laat de Volkskrant weten dat aanslagplegers meestal niet creatief zijn en zich dus laten inspireren door anderen. We gaan dus letten op voorwerpen, voertuigen, kleding en overige zaken die al eerder gebruikt zijn bij aanslagen. Naast het verbod op alle voertuigen, op ze nu in de garage staan of niet, zal er ook een verbod zijn in Thorne op alle hoofdbedekkers en zal , lijkt mij, het luchtruim worden afgesloten.

Om eventuele navolging van de Damschreeuwer te voorkomen zullen alle inwoners van Thorn een fluwelen band voor de mond moeten doen, geluidsdicht vastgeknoopt met daarop de tekst:

Schande aan hem die er Kwaad van spreekt.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2