Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Donderdag Zaklopen en Oranjebitter in Lienden

Donderdag 28 april 2011


Het vertaalbureau dat ingehuurd is door de Oranjevereniging in Lienden heeft het niet makkelijk. Wat ogenschijnlijk een eenvoudige opdracht was bezorgt de vertalers hoofdbrekens. Wat is zaklopen in het Pools? En hoe vertaal je de spelregels bij het koekhappen? Twee bussen vol Polen komen morgen aan in Lienden en moeten aan de slag met het opzetten van de traditionele zeskamp voor de Oranjegezinde gemeenschap van het Betuwse dorp. In heel Lienden waren onvoldoende mensen te vinden om Koninginnedag voor te bereiden en, even belangrijk, om de volgende dag genoeg mensen op de been te krijgen om de koekkruimels, de platgetrapte jute zakken, de gebroken ringen, en de her en der weggegooide lintjes op te ruimen. De voorzitter van de vereniging was duidelijk kwaad toen hij begin deze week bij Nieuwsuur, maar het kan ook een ander actualiteitenprogramma zijn geweest, boos in de camera keek en er schande over sprak dat de inheemse Liendense bevolking de handen niet uit de mouwen wilde steken. Ook de secretaris van de vereniging was niet te spreken over zijn dorp. Met een sjagrijnige blik stak hij de vlag, met wimpel, in de vlaggebuis en ging mopperend weer zijn huis in. Het belooft een fijne dag te worden in Lienden aankomende zaterdag en ik kan me voorstellen dat de Polen zelf alle koek zullen gaan happen, de liters oranjebitter weg zullen drinken en bezopen in de zakken stappen om vervolgens met het ringsteken nul punten te halen. Als ze na het uitslapen van de roes honger hebben kunnen ze kisten met nederlandse aardbeien gaan verorberen die door, ook met bussen aangevoerde Roemenen en Bulgaren, vers zijn geplukt. De plaatselijke Turkse pizzeria maakt overuren en huurt snel een legertje koks en pizzabakkers in uit diverse mediterane landen om de luie Liendense bevolking ook op zondag van voldoende voedsel te kunnen voorzien.

Ondertussen schreeuwen we moord en brand over nieuwkomers die onze baantjes inpikken en onze ware volksidentiteit vertroebelen.

Vandaag in de krant dat het onderzoek naar buitenaards leven tijdelijk is stil gelegd. Dit onder de kop dat ET voorlopig de telefoon niet opneemt. Dat is jammer, want als we zo eens rondkijken hoe de wereld ervoor staat dan is hulp van buitenaf dringend gewenst.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Martijn schreef op Zaterdag 30 april:
Leuk stukkie.

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2