Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Dinsdag Sahar, Westerse waarden en Leers: Pannenkoek

Dinsdag 26 april 2011

Sahar mocht van Leers alsnog in Nederland blijven omdat ze "verwesterd" was. Een prachtige vondst en een beetje asielzoeker weet wat hem of haar te doen staat: zo snel mogelijk "verwesteren". Wat dat is of hoe dat gaat moet nog handen en voeten krijgen. En wie bepaalt dan uiteindelijk of je voldoende verwesterd bent om hier te mogen blijven. Dit lijkt me een goede opdracht voor een adviesbureau. Zelf zou ik het adviesbureau Anders & Winst voorstellen. Dit bureau opgericht door Michael Blok lijkt me uitstekend geschikt om zeg maar in 37 punten de verschillen en overeenkomsten tussen "Het Westen"en de rest van de "Wereld" in kaart te brengen. Pauw en Witteman gaven gisteren al wat tips mee voor het lijstje dat Blok voor ons kan gaan maken. Waar koop je je kleding? Heb je dergelijke winkels zoals H&M ook in het geboorteland van je ouders? Welke muziek luister je het liefst? En schuifel je tijdens het wandelen door de stad of loop je , zoals veel westerlingen, stevig door? Hoe zit het met je bijbaantjes, en denk je ook in het eventuele land van terugkeer kans te maken op een soortgelijk baantje tegen een passende beloning? Allemaal vragen die netjes op schrift moeten worden gesteld en moeten worden gecategoriseerd. Als je, ik noem maar een getal, op 30 van de 37 punten goed scoort dan mag je blijven, anders wacht de volgende vlucht vanaf Schiphol op je.

Argumenten als de reden voor je ouders om naar Nederland te komen tellen dan niet meer, humanitaire aspecten schaffen we af, veiligheid in het land van herkomst is van ondergeschikt belang: nee, de verwesterlijking geeft de doorslag. De komende weken zal het aantal aanmeldingen voor snelwandelen, schaatsen en pannenkoekenbakken toe gaan nemen. De verkoop van de albums van de 3J's alsmede van Frans Bauer en natuurlijk Nick en Simon zullen tot recordhoogte stijgen. De Perzische Koreskerk waar je je als afvallige moslim kunt registreren zal voller worden dan de Basiliek in Vaticaanstad waar zich nu tientallen Roma's ophouden. Alles om in het prachtige Nederland te mogen verblijven zal worden aangepakt. Met als tegenprestatie het afnemen van je eigen identiteit. Vuchtelingen, asielzoekers en allochtonen, al wonen ze hier al jaren zullen getoetst worden op aangepast "hollands"gedrag. Wat een feest zal het worden. In elk geval hoeven we ons dan niet meer te concentreren op wat er in andere landen gebeurt aan misstanden en gevaar bij eventuele terugkeer. Dat ontslaat de Nederlandse gedoogregering van een hoop gedoe.

Ik hoop dat Leers zelf als hij uitgeproregeerd is zich snel kan aanpassen aan de Bulgaarse volksaard, als hij tenminste zijn huis daar nog heeft aangehouden.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Aiken schreef op Dinsdag 3 mei:
Lachen, "uitgeproregeerd".

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2